Transparantie in de bouw verbetert rendement

25/11/2010 15:28

Vernieuwing Bouw

Vandaag presenteert Martin van Pernis (voorzitter) tijdens het congres "Innovatie onze kracht!" in de Fabrique in Utrecht, de resultaten van een onderzoek naar transparantie en integriteit in de bouwsector. De resultaten laten zien dat de bouwsector sinds 2008 is veranderd. Partijen stellen zich transparanter op en zijn meer gericht op samenwerken. Deze gedrags-verandering leidt tot winst op economisch gebied en betere kwaliteit van bouwwerken. De cultuurverandering in de bouwsector is zeker nog niet klaar. Ook in de komende jaren blijft Vernieuwing Bouw de ontwikkelingen stimuleren en monitoren.

Verschuiving van macht

Van Pernis: "Reflectie op de eigen sector is zeldzaam en getuigt van lef. Geen andere sector in Nederland is nog bereid geweest zo kritisch in de spiegel te kijken."Het onderzoek, dat is uitgevoerd door USP, is een vervolg op de nulmeting van 2008. Het geeft inzicht in de mate van transparantie en integriteit in de bouwsector en de verandering daarin ten opzichte van 2008. Respondenten oordelen positiever over hun relatie en communicatie met wederpartijen dan twee jaar geleden. Het algemeen vertrouwen was in 2008 al hoog en is verder gestegen. Interessant is dat het vertrouwen van opdrachtgever in opdrachtnemer fors is toegenomen, terwijl het vertrouwen van opdrachtnemer in opdrachtgever op bepaalde criteria is afgenomen. De oorzaak hiervan is volgens de onderzoekers gelegen in de economische crisis, die de macht doet verschuiven van de aanbod- naar de vraagzijde.

Veranderproces

Een veranderproces begint bij het herkennen van een probleem en het erkennen van het belang van de verandering. Daarna volgt de fase van het inhoudelijk kennen, gevolgd door het vertalen naar eigen organisatie en uiteindelijk gedragsverandering. Uit het onderzoek is gebleken dat 50% van de opdrachtnemers en 60% van de opdrachtgevers inhoudelijk voldoende kennis heeft over integer en transparant handelen. De volgende stap is nu om te komen tot daadwerkelijke gedragsverandering. In de bouwsector heeft 30% van de opdrachtgevers een gedragsverandering doorgemaakt. Opvallend is dat grote opdrachtgevers, voorop lopen in de vernieuwing. Organisaties die zijn aangesloten bij een van de partners van Vernieuwing Bouw (Aedes, Bouwend Nederland, NLIngenieurs en UNETO-VNI), hebben ook een voorsprong.

Transparantie=rendement

Uit het rapport blijkt dat organisaties die het veranderproces hebben doorgevoerd tal van voordelen ervaren. Zo hebben ze prettigere ervaringen met de wederpartij. Hun bedrijfseconomische vooruitzichten zijn gunstiger, omdat de faalkosten verminderen. Daarbij werven ze gemakkelijker nieuw personeel en is hun algehele toekomstbeeld positiever. Deze voordelen beginnen meer en meer door te dringen in de bouwwereld. Dit zal het veranderproces versnellen.

Never waste a good crisis

De recessie heeft een dempend effect gehad op het veranderproces. Toch zien deelnemers van Vernieuwing Bouw kansen in de crisis en gebruiken ze de crisis juist om een nieuwe weg in te slaan. Com.wonen bijvoorbeeld, een woningbouwcorporatie in Rotterdam zag als gevolg van de crisis de woningverkoop sterk teruglopen. Dus zocht ze naar mogelijkheden om kosten te besparen. Dat deed ze door samen met Dura Vermeer Bouw Rotterdam een langlopende samenwerking voor ketenintegratie aan te gaan voor meerdere bouwprojecten. Ketenintegratie leidt tot kortere doorlooptijden, lagere kosten, hogere kwaliteit en een hogere klanttevredenheid. Juist in mindere tijden is het cruciaal kansen voor vernieuwing te grijpen. Nu de opbrengsten achterwege blijven, moet gezocht worden naar alternatieven, die de kosten drukken. Het veranderproces dat integriteit en transparantie sterk bevordert is daarop het antwoord.