UMC St Radboud


'Colleges voor iedereen' zamelt 10.000 euro in voor NOTK 25-11-2010

Slotbijeenkomst NOTK

De Rotaryclub Rijk van Nijmegen organiseerde op 31 oktober voor de derde keer de dag `Colleges voor iedereen' in het UMC St Radboud. Dit keer was het Nijmeegs Offensief Tegen Kanker (NOTK) het goede doel.

De dag was bijzonder geslaagd. Twintig hoogleraren en hoofddocenten verzorgden zeer inspirerende colleges, met onderwerpen als nano-technologie, prostaatkanker, mindfulness en verzakkingen. Meer dan 250 enthousiaste belangstellenden bezochten deze colleges. Zij voelden zich een dag lang student en lieten tussen de colleges door hun cholesterol, bloedsuiker en bloeddruk meten. De dag bracht 10.000 euro op.

Slotbijeenkomst NOTK

Dit bedrag en de opbrengst van andere NOTK-acties nam bestuursvoorzitter Emile Lohman in ontvangst tijdens een bijeenkomst op 24 november. In totaal maar liefst 1,4 miljoen euro

De bijeenkomst was tegelijk het slot van NOTK: `Het doel is bereikt', zegt voorzitter Vincent Paes. NOTK is opgericht om geld in te zamelen voor onderzoek in het UMC St Radboud naar een nieuwe vorm van kankerbestrijding. Prof. dr. Theo de Witte: `Bij zo'n veertig van de tweehonderd behandelde patiënten is de tumor niet meer aantoonbaar aanwezig. De nieuwe behandeling, immunotherapie, is nu uit de experimentele fase. Hij moet nog goedgekeurd worden door verzekeraars en ministerie, maar we zijn een heel eind op weg'.

Immunotherapie

Deze therapie is gebaseerd op het bestrijden van kankercellen met behulp van het eigen immuunsysteem. Het Tumor Immunologisch Laboratorium (TIL) van het UMC St Radboud is een van de eerste in Nederland die deze succesvolle behandelingsmethode tegen kanker heeft ontwikkeld.