Gemeente Alphen aan den Rijn

instappen bij de bushalte

Verhoogde bushaltes voor makkelijker instap

Voorbeeld van een verhoogde bushalte Wethouder Hans Groen in t Wout testte donderdag 25 november 2010 samen met vertegenwoordigers van OSO en het Alphens Platform Gehandicaptenbeleid de verhoogde bushalte aan de President Kennedylaan bij de Aalhorst. De bushalte is goedgekeurd: mindervaliden in de gemeente kunnen zo makkelijker de bus in- en uitstappen.

Alle bushaltes in Alphen aan den Rijn worden langzamerhand verhoogd. Volgens wethouder Hans Groen in t Wout wordt dit niet alleen gedaan om mindervaliden makkelijker in- en uit te laten stappen. Ook ouderen, mensen met kinderen in een kinder- of wandelwagen en/of met zware bagage of mensen met een tijdelijke handicap, kunnen zo makkelijker gebruik maken van het openbaar vervoer. Bij alle haltes worden geleidetegels aangelegd, zodat de haltes ook voor blinden en slechtzienden beter toegankelijk zijn.

Veilig en op tijd
Sinds 2007 zijn circa 100 van de 160 bushaltes in Alphen aan den Rijn aangepast. In opdracht van de gemeente worden in 2011 circa 20 haltes aangepast en in 2012 nog eens circa 20. De overige haltes worden meegenomen bij reconstructies en herinrichting. Dit laatste geldt bijvoorbeeld voor de haltes bij het stationsplein. Volgens Barry van der Elst, rayonmanager bij Connexxion rijden de bussen beter op tijd als de haltes goed bereikbaar zijn en iedereen veilig en snel in- en uit kan stappen.

Zelfstandig reizen voor iedereen
De voorzitter van het Alphens Platform Gehandicaptenbeleid, Marjanne Orbons-Meijerink, is blij met de vernieuwde haltes. Deze dragen bij aan de doelstelling van het APG, dat mensen met een functiebeperking zo zelfstandig mogelijk moeten kunnen leven. Dit is alleen mogelijk als een mindervalide als gelijke wordt behandeld, de woning en woonomgeving is aangepast (o.a. aanpasbaar bouwen), er voldoende vervoersmogelijkheden zijn om zelfstandig te kunnen reizen en men voldoende kennis heeft van regels over voorzieningen en aanpassingen.

Reisinformatie
Connexxion heeft een speciale Drempel Vrij-website. Hier is reisinformatie voor reizigers met een functiebeperking beschikbaar. De website is gemaakt volgens de eisen van de Stichting Waarmerk drempelvrij.nl. Dat betekent dat de site volledig toegankelijk is voor mensen met een functiebeperking. Zo kan alle tekst groter of in diapositief worden weergegeven. En de informatie kan worden herkend door braille leesregels.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn