Gemeente 's-Hertogenbosch

25-11-2010
Overeenkomst Willemspoort



Op donderdag 25 november 2010 hebben woningcorporatie BrabantWonen, Proper-Stok Groep BV, het Jeroen Bosch Ziekenhuis, de Bossche Investeringsmaatschappij (BIM) en de gemeente 's-Hertogenbosch de samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van Willemspoort. Willemspoort ligt aan de zuidwestzijde van de stad en wordt ontwikkeld tot een hoogwaardig stedelijk gebied aansluitend op het Paleiskwartier, het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis en de nabij gelegen onderwijsinstellingen.

In de samenwerkingsovereenkomst zijn de kaders vastgelegd waarbinnen de ontwikkeling van het plangebied plaatsvindt. Ook voorziet het in de oprichting van de CV/BV Willemspoort die het plan uitwerkt, ontwikkelt en realiseert. De gemeenteraad heeft eerder al ingestemd met deze oprichting. Met de ondertekening van de overeenkomst wordt formeel een begin gemaakt
met deze beeldbepalende ontwikkeling van de stad. Naar verwachting vinden de eerste concrete
bouwactiviteiten plaats eind 2011/begin 2012.

Gunstige ligging
Het plangebied beslaat het terrein tussen het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Koning Willem I College. De locatie ligt op loopafstand van het Centraal Station en de historische binnenstad. Via de nieuwe Randweg is er een korte en directe verbinding met de A2 en A59. Daarnaast is Willemspoort direct gelegen aan het natuurgebied de Gement.

Nieuwbouw
Door de bouw van een ondergrondse parkeergarage en het gedeeltelijk overbouwen van de Randweg krijgt het gebied een stedelijk karakter waarbij wordt gestreefd naar een grote variatie aan functies. Er komen ongeveer 700 woningen: grondgebonden woningen en appartementen, in de koop- en huursector. Daarnaast is circa 35.000 m2 gereserveerd voor commercieel gebruik. Het is de bedoeling om deze ruimte in te vullen met bedrijven en organisaties die zich manifesteren op het terrein van zorg, voeding en gezondheid. Hierdoor krijgt Willemspoort een duidelijk onderscheidend karakter.