Gemeente Eindhoven

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding Dhr. ir. J.T. Körmeling

Vanwege de bijzondere verdiensten van de heer John Körmeling (59) heeft Hare Majesteit hem de onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau toegekend.

In een wereld waarin onderscheidend vermogen steeds moeilijker wordt is John Körmeling erin geslaagd om Nederland internationaal meer dan uitstekend op de kaart te zetten tijdens de World Expo 2010 in China. Zijn innovatieve betrokkenheid bij dit in het oog springende project in Shanghai is een belangrijke stap in het geleidelijk integreren van kunst en architectuur dat zijn werk zo zeer kenmerkt. Niet voor niets dat zijn ontwerp (HAPPY STREET) van het Holland Paviljoen 2010 in Shanghai is verkozen om ons land te presenteren. Het paviljoen, een open constructie in de vorm van een `8', symboliseert zowel de Nederlandse transparantie als het Chinese teken voor geluk. Zijn werk krijgt veel bijval vanwege de speelse benadering en symbolische kracht. Hij combineert aspecten van beeldende kunst, architectuur en design op een bijzonder verrassende manier. Charles Esche (directeur Van Abbemuseum Eindhoven) over de Eindhovense kunstenaar: "John's werk is een belangrijke bijdrage aan de rode draad die door de hele Nederlandse kunst loopt sinds Van Doesburg en De Stijl, waarin de artistieke visie of drang om beelden of objecten te produceren voor zowel kunstenaar als beschouwer belangrijker zijn dan de controlerende context waarin ze worden waargenomen."

Als betrokken inwoner van Eindhoven drukt hij duidelijk zijn stempel op de stad en is hij een belangrijk voorbeeld en inspirator voor jonge Eindhovense kunstenaars. De toegang tot het Van Abbemuseum getiteld `Echt iets voor U', aan de kant van het museumcafé, is één van zijn kunstwerken. Hiernaast is zijn werk ook ruimschoots vertegenwoordigd in de collectie van het Van Abbe.
Tevens heeft John zich als ambassadeur ingezet om verschillende bedrijven en instellingen uit de regio Eindhoven de gelegenheid te bieden zich te presenteren in het Holland Paviljoen. Al met al heeft John een creatieve en bijzonder waardevolle bijdrage geleverd om onze stad internationaal `op de kaart' te zetten.

Op donderdag 25 november 2010 vindt in het Stadhuis de terugkomdag voor deelnemers aan het Holland Paviljoen plaats en reikt de heer R. van Gijzel, burgemeester, de versierselen uit.