Gemeente Tilburg

Persbericht
25 november 2010

Nieuwe plannen gebiedsontwikkeling Veemarktkwartier

Ondernemershuis voor starters aan noordkant Tivoligarage

Het college wil het Veemarktkwartier in een nieuwe vorm gaan ontwikkelen. Na het stopzetten van de Icoon (grootschalige bebouwing op de Tivoli-parkeergarage) is de gebiedsontwikkeling opnieuw bekeken.

Wethouder Berend de Vries (Veemarktkwartier): " Ondanks dat de Icoon er niet komt, willen we graag door met de ontwikkeling van het Veemarktkwartier. Door het maken van verbindingen tussen de Heuvelring en de Veemarktstraat moet het Veemarktkwartier beter gaan aansluiten bij de binnenstad. Met name starters en kleine tot middelgrote bedrijven krijgen een plek in het Veemarktkwartier. In de nieuwe gebiedsontwikkeling is speciaal voor deze ondernemers bijzondere huisvestiging gepland. Creatieve industrie is nog steeds een van de belangrijke elementen in het gebied maar niet meer een leidende voorwaarde."

Werkhuis

In de nieuwe plannen voor het Veemarktkwartier is een gemeentelijk publieksgebouw (naam: Werkhuis) aan de noordzijde van de Tivoligarage gepland. Gemeente wordt eigenaar van het gebouw dat ruimte moet bieden voor 150 werkplekken.
Gedacht wordt aan een ondernemershuis met een experimentele, industriële bouwstijl geschikt voor de beoogde doelgroep en met een uitstraling die past bij de architectuur van de parkeergarage. Als voorbeeld dient een gebouw dat is opgebouwd uit verschillende zeecontainers zoals in Containercity in de Londense Docklands. De locatie van het Werkhuis sluit aan bij de kantoorlocaties aan de Spoorlaan maar ook aan de Veemarktstraat waarmee de verbinding tussen het Veemarktkwartier en de Interpolistuin verbeterd kan worden. In de plint van de Tivoligarage komt ruimte voor winkels, ateliers en werkruimte.

Stedenbouwkundige visie

De eerder voorgestelde nieuwe entree van het gebied via de locatie van de Chinees aan de Heuvelring blijft in het plan bestaan. Deze entree zorgt ervoor dat het achtergebied kan ontwikkelen naar een voorkant. De verbinding tussen de Heuvelring en de Interpolistuin verandert in een duidelijk zichtbare looproute. Daarnaast komen er in het gebied verschillende aantrekkelijke pleintjes en straten. Dit alles moet er voor zorgen dat het Veemarktkwartier kwalitatief en qua uitstraling een volwaardiger deel van de binnenstad wordt met een onderscheidend en eigen karakter.

Subsidie

Voor de eerdere plannen (met Icoon) heeft de gemeente Tilburg voor de ontwikkeling van het Veemarktkwartier een subsidie van EUR 8,5 miljoen ontvangen uit het Operationeel Programma Zuid-Nederland, kortweg OP-Zuid. De verdeling van het bedrag bestaat uit: EUR 4 miljoen afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, EUR 1,5 miljoen van het Rijk en EUR 3 miljoen van de provincie Noord-Brabant.
Met de subsidieverstrekkers vindt op korte termijn overleg plaats over de aanpassingen in het eerdere plan.

---