Woonbond


26-11-2010

FNV bekritiseert korting op huurtoeslag

De FNV heeft in een brief aan de Tweede Kamer geprotesteerd tegen de voorgenomen korting op de huurtoeslag, die oploopt tot 195 miljoen in 2015. `De nieuwe korting op de huurtoeslag loopt op tot zo'n vijftien euro per maand. Een onaanvaardbaar hoog bedrag voor de lage inkomens die afhankelijk zijn van de huurtoeslag', schrijft de FNV. De Tweede Kamer bespreekt volgende week de bezuinigingsplannen tijdens de begrotingsbehandeling.

`Diverse malen heeft de FNV gepleit voor een integrale benadering van de woningmarkt. Dit betekent dat het functioneren van zowel de huur- als de koopsector wordt verbeterd. Met deze korting op de huurtoeslag is van een integrale benadering geen sprake van en worden alleen de laagste en allerlaagste inkomens van huurders geraakt. Het betreft huishoudens met een inkomen op of net boven het minimum die nauwelijks iets overhouden aan het eind van de maand. Een korting op de huurtoeslag leidt dan ook snel tot (grotere) schulden voor deze huishoudens', schrijft FNV vice-voorzitter Peter Gortzak in de brief.

De FNV heeft ook kritiek op de begrotingssystematiek. `Een wijziging in de begrotingsystematiek heeft onbedoeld tot gevolg dat huishoudens met de laagste inkomens vrijwel automatisch worden gekort op de huurtoeslag ongeacht de oorzaak van de budgettaire tegenvaller. In deze systematiek leidt de trage verwerking van aangiften en tijdelijke tegenvallers die ontstaan door te hoge voorlopig vastgestelde toeslagen door de Belastingdienst/Toeslagen tot extra structurele bezuinigingen op de huurtoeslag. Ook onjuiste ramingen van de huurprijsontwikkeling kunnen leiden tot bezuinigingen op de huurtoeslag. De laagste inkomensgroepen dreigen hierdoor een speelbal te worden van onvolkomenheden in de bureaucratie.'

De FNV verzoekt de Tweede Kamer `niet in te stemmen met deze nieuwe reeks kortingen op de huurtoeslag, de gevolgen van de wijziging van de begrotingsystematiek te onderkennen en het kabinet te verzoeken om een integrale visie op de woningmarkt'.