Tilburg en Den Haag beloond voor initiatieven kinderparticipatie

25/11/2010 16:00

VNG

Tilburg en Den Haag zijn de winnaars van de Stimuleringsprijs kinderparticipatie. Deze twee gemeenten ontvingen vandaag een geldbedrag van 12.500 euro uit handen van Marco Florijn, voorzitter van de commissie Werk en Inkomen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De prijs is bedoeld om te voorkomen dat kinderen worden uitgesloten van deelname aan sociale en maatschappelijke activiteiten omdat hun ouders van een minimuminkomen leven.

"De betrokkenheid van gemeenten was overweldigend. De inzendingen laten zien hoe creatief en actief gemeenten bezig zijn met kinderparticipatie", aldus Marco Florijn bij de overhandiging.

Tim Jaddoe en leden van de Kinderadviesraad namen de prijs in ontvangst voor de gemeente Tilburg. De gemeente kreeg de prijs in de categorie Beste initiatief. In Tilburg kunnen alle kinderen van 6 tot en met 16 jaar meedoen aan een dagvullend sportevenement met verschillende clinics, workshops en spellen. De dag wordt afgesloten met een speelgoedruilbeurs. Uniek aan dit intititatief is dat het plan is opgesteld door de Kinderadviesraad Tilburg (KART).

Jos Warmerdam (voorzitter Stichting Leergeld) en Cees Ederveen (gemeente Den Haag) namen de prijs in ontvangst voor de gemeente Den Haag. Deze gemeente diende in de categorie Bewezen succes een combinatie in van drie projecten van de Stichting Leergeld. Met de projecten wil Den Haag voorkomen dat schoolgaande kinderen uit gezinnen met een minimuminkomen niet mee kunnen doen aan activiteiten op en rond school omdat hun ouders daarvoor geen geld hebben. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld geld aanvragen voor de kosten van een fiets, sportclub, muziekles, boeken of een computer. In sommige gevallen snijdt het mes daarbij aan twee kanten. Als een kind meer fietst, beweegt het meer, wordt het fysiek en mentaal fitter en kan er geld worden bespaard op de kosten van het openbaar vervoer.

De Stimuleringsprijs Armoedebeleid is ingesteld in het kader van het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW stelde dit voorjaar 25.000 euro beschikbaar. De VNG besloot dit bedrag te splitsen zodat zowel nieuwe voorstellen als bewezen successen kans maakten op een beloning. Samen met het Nibud en het Armoedeplatform van Stimulansz formuleerde de VNG de criteria. Een deskundige jury onder leiding van de VNG nomineerde in beide categorieën zes gemeenten. Vervolgens kon iedereen in het land via de website van de VNG een stem uitbrengen op wat zij het Beste inititatief of het Bewezen succes vonden.

Den Haag, 25 november 2010