Belgische Federale Overheid



Université catholique de Louvain gebruikt nanotechnologieën voor studie infectieziekten veroorzaakt door gisten (schimmels)

Datum: 25 november 2010
Yves Dufrêne

Professor Yves Dufrêne en zijn team, van de Université catholique de Louvain - Institut de la matière condensée et des nanosciences & Institut des sciences de la vie, hebben zich gewijd aan de studie van een gist (of schimmel) genoemd Candida albicans.Die veroorzaakt infectieziekten, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem (bijvoorbeeld aidspatiënten). Ze hebben geprobeerd te begrijpen hoe deze schimmel zich vasthecht aan de cellen van het menselijk lichaam, de eerste stap die leidt tot de infectie.

Met behulp van een atoommicroscoop hebben de onderzoekers het oppervlak van de gist onderzocht met een heel fijne punt met antistoffen.Het doel was om op nooit eerder geziene schaal de vorm van deze gist in beeld te brengen en ook de manier waarop die zich vasthecht aan de cellen van het menselijk lichaam. De vele nanomanipulaties hebben aangetoond dat de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de vasthechting van de Candida albicans zich organiseren in nanometrische eilandjes om een betere hechting te verzekeren en aldus de infectie te verhogen.

Het nut van dit onderzoek in nanobiotechnologie is de ontwikkeling, in de komende jaren, van therapeutische moleculen die in staat zijn om dat vasthechtingsproces van de Candida albicans-schimmel te blokkeren. Door dit proces te verzwakken zouden de wetenschappers erin kunnen slagen om de infectieziekte te vertragen, zoniet te blokkeren.

Dit onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met biologen van het Brooklyn College in New York en werd gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences USA.

http://www.pnas.org/content/early/2010/11/02/1013893107 http://www.uclouvain.be/351687.html

Levure