Nieuw-Vlaamse Alliantie




Europees Parlement vraagt screening van darmkanker

klok 25 november 2010

Bijna 400 Europarlementsleden verleenden hun uitdrukkelijke steun aan een schriftelijke verklaring over de strijd tegen darmkanker in de EU. De aanname van de tekst werd vandaag bekend gemaakt in de plenaire vergadering in Straatsburg en het document wordt onmiddellijk aan de Raad, de Commissie en de parlementen van de lidstaten overgemaakt.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels, één van de auteurs van de verklaring, is bijzonder tevreden: "Via een schriftelijke verklaring kunnen parlementsleden een onderwerp op de politieke agenda brengen. Daarvoor moet minstens de helft van de leden (i.e. 369) de tekst ondertekenen. Dat is zeker geen eenvoudige opdracht. De aanname van een verklaring is dan ook redelijk uitzonderlijk."

Brepoels werkte de voorbije maanden o.a. samen met Dr. Luc Colemont verschillende initiatieven uit om collega's te overtuigen. Zij werden hierin ook gesteund door Prof. Dr. Eric Van Cutsem.

Colemont: "Elk jaar treft darmkanker 400.000 Europeanen, onder wie 4.250 Vlamingen. Vroegtijdige detectie en screening kunnen het sterftepercentage met maar liefst 30% doen dalen en kunnen ook de behandelingskosten drukken. Daarom is de oproep van het Europees Parlement van groot belang. De Europese Commissie heeft ook aangekondigd later dit jaar gedetailleerde richtlijnen voor de screening van darmkanker te publiceren. Dit zijn zonder twijfel stappen in de goede richting."

Frieda Brepoels: "Europa kan het verschil maken door expertise en beste praktijken inzake screening te delen, het bewustzijn te verhogen en onderzoek te financieren. Ik hoop dan ook dat de Raad, de Commissie en de bevoegde parlementen in de 27 lidstaten de oproep van het Europees Parlement zullen invullen met concrete maatregelen. De voorzitter van de commissie Volksgezondheid in het Europees Parlement heeft zich alvast geëngageerd om spoedig een mondelinge vraag over dit thema op de agenda te plaatsen." Bijlage: application/pdf icon schriftelijke verklaring.pdf

Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu Url: www.friedabrepoels.eu