Algemene Onderwijsbond

25-11-2010

Brief AOb aan staatssecretaris: geen leenstelsel onderwijsmasters

De Algemene Onderwijsbond (AOb) maakt zich grote zorgen over de kabinetsplannen om studenten die een masteropleiding volgen te onderwerpen aan een sociaal leenstelsel. Het onderwijs kampt al met een tekort aan docenten met een eerstegraads bevoegdheid. Als het kabinet zijn plannen doorzet, loopt dat verder op. Daarom pleit AOb-voorzitter Walter Dresscher er deze week in een brief aan staatssecretaris Zijlstra en de Tweede Kamer voor om de studiefinanciering voor de educatieve masters te behouden.

In zijn brief wijst Dresscher op het reeds bestaande tekort aan eerstegraads docenten. Uit de OCW-nota Werken in het Onderwijs 2011 blijkt dat de komende jaren verder zal toenemen door een toenemend aantal scholieren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en de aanstaande pensioengolf.

Momenteel volgen 1300 studenten een eerstegraads lerarenopleiding. De huidige aantallen zijn al te laag om de toenemende vraag op te vangen. Dat tekort loopt verder op als studenten voor deze masteropleidingen geen studiefianciering meer krijgen maar dit voortaan zelf moeten lenen. `Deze route naar het leraarschap wordt dan sterk ontmoedigd,' schrijft Dresscher.

tekort eerstegraads docenten wordt niet opgelost De door het vorige kabinet ingevoerde educatieve minor dreigt voor veel academische studenten met ambitie voor het leraarschap het eindstation te worden. Daarmee is het tekort aan eerstegraads docenten niet opgelost. `Een educatieve minor geeft slechts een beperkte tweedegraads bevoegdheid. Daarom moeten deze studenten worden gestimuleerd door te gaan na de bachelorfase,' aldus Dresscher. `Maar als ze geen studiefinanciering meer krijgen, is de kans groot dat ze daar van af zien. De extra kosten en inspanning wegen dan nauwelijks op tegen het hogere salaris van een eerstegraads docent.'

extra negatief voor technieksector
De meest nijpende problemen ontstaan volgens de AOb in de technieksector. Masters duren daar vaak twee jaar, dus een leenstelsel pakt voor deze opleidingen extra negatief uit. `De kans dat na zo'n dure studie nog een educatieve master wordt gevolgd, is bijzonder klein. Juist in de technieksector zijn de lerarentekorten het grootst.'

voor behoud van kwijtschelding schuld
De AOb pleit voor het behoud van de kwijtschelding van de studiefinancieringsschuld na het succesvol afronden van de educatieve master, voor zowel de eerstegraads opleiding als de reguliere master.

Invoering van het leenstelsel zou voor de onderwijsarbeidsmarkt de tweede tegenslag in korte tijd betekenen. Door het nieuwe bekostigingssysteem hebben veel tweedegraads lerarenopleidingen de collegegelden verhoogd voor collega's die al een bevoegdheid hebben. Daardoor zien veel leraren af van het halen van een extra bevoegdheid.

Download hieronder de brief aan staatssecretaris Zijlstra en de Tweede Kamer.