Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Zuid-Limburg slaat de handen in elkaar
Binnen vijf maanden plan van aanpak voor bestuurlijke samenwerking

De regio Zuid-Limburg gaat innig samenwerken op bestuurlijk en economisch gebied. Ook in de zorg, het onderwijs en op de woningmarkt worden de handen in elkaar geslagen. Binnen vijf maanden moet er een concreet plan van aanpak liggen om een einde te maken aan de versnippering, de verdeeldheid, de concurrentie en de kerktorenpolitiek, die Zuid-Limburg op steeds grotere achterstand dreigt te zetten.

Dat besluit hebben vandaag in Valkenburg ongeveer 150 Zuid-Limburgse gemeentebestuurders, ondernemers, directeuren van corporaties en bestuurders uit de zorg en het onderwijs unaniem genomen tijdens een conferentie over de huidige positie van de regio Zuid-Limburg. Vijf stuurgroepen en een Taskforce, gaan op korte termijn aan de slag om in april met concrete en heldere voorstellen te komen. Die Taskforce wordt bemand door gouverneur Frissen, de burgemeesters van Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht en een aantal zwaargewichten uit het bedrijfsleven. Ofschoon gedeputeerde Ger Driessen benadrukte dat er geen blauwdrukken klaar liggen, werd tijdens de conferentie duidelijk dat er binnen een jaar één Zuid-Limburgse strategie en aanpak op het gebied van wonen, onderwijs, zorg en economie moet komen. De positie van Zuid-Limburg staat onder druk omdat de afzonderlijke gemeenten geen oplossingen kunnen aandragen voor regionale problemen als vergrijzing en bevolkingskrimp en nog steeds met elkaar wedijveren om bijvoorbeeld nieuwe bedrijven binnen te halen. Die concurrentie is er eveneens in de zorg en het onderwijs. De gemeenten in Zuid-Limburg tonen ook weinig bestuurskracht zo blijkt uit onderzoeken.

Strategisch ambtenaar Paul Baeten van de Provincie hield de Zuid-Limburgse bestuurders een spiegel voor met de harde conclusie dat de bekrompenheid en de angst voor schaalvergroting regeert. Weten de bestuurders nog wel wat er leeft onder de inwoners? Voor de mensen bestaan gemeentegrenzen niet meer. Zeker niet als het gaat om werk, wonen en economie.
Baeten herinnerde de bestuurders aan het feit dat in Zuid-Limburg veel hoogwaardige werkgelegenheid verloren is gegaan. Hij noemde KPN, TNT, Prorail en zorgverzekeraars. Ook op het gebied van veiligheid laat Zuid-Limburg steken vallen. We verkondigen wel dat het zo mooi wonen is in Zuid-Limburg, maar we hebben onvoldoende de ogen open voor het woonklimaat in de stedelijke gebieden.
Baeten riep bestuurlijk Zuid-Limburg op om de periode van somberheid af te sluiten en naar nieuw perspectief in Zuid-Limburg te zoeken. Niet meer vanuit de kerktoren maar vanuit het weidse beeld van een vuurtoren.
Ook Theo Camps van het adviesbureau Berenschot benadrukte dat bestuurlijk Zuid-Limburg te weinig aandacht heeft voor dat nieuwe perspectief. Hij waarschuwde dat er vooral vertrouwen nodig is om tot samenwerking te komen. En er moet gezorgd worden voor continuïteit. De hoofdrolspelers van vandaag zijn over een paar jaar voor het grootste deel van het toneel verdwenen, aldus Camps.

De Zuid-Limburgse bestuurders erkenden tijdens de conferentie de noodzaak en de urgentie van samenwerking. Ze beaamden ook dat de schaalgrootte van Zuid-Limburg nodig is om de problemen aan te pakken. Daarbij tekenden met name gemeentebestuurders wel aan, dat het beeld niet klopt dat er de afgelopen decennia helemaal niets bereikt is in de regio. Waarnemend burgemeester J. Bronckers van Margraten: Er wordt al 25 jaar gepraat over meer samenwerking. Het is tijd om te handelen. De werkgroepen die nu op de terreinen economie, zorg, wonen, onderwijs en bestuur aan de slag gaan, dragen binnen vijf maanden concrete themas aan, die de regio Zuid-Limburg gezamenlijk moet oppakken. Gedeputeerde Driessen: Daarbij moet de focus zijn dat Zuid-Limburg zich op al die terreinen snel kan ontwikkelen tot topregio. Dat is het perspectief en die ambitie moeten we samen uitdragen.

25-11-2010 16:05