Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF en CG-Raad willen krachten bundelen

25 november 2010

De besturen van de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) hebben deze week een intentieverklaring tot een fusie getekend. Dit besluit moet ertoe leiden dat beide organisaties op 1 januari 2012 fuseren.

Daarmee ontstaat een krachtige belangenorganisatie voor patiënten en zorgconsumenten in Nederland. Op een gezamenlijke ledenvergadering op 8 december a.s. wordt de intentieverklaring ter instemming voorgelegd aan de leden van beide organisaties.

Aanvullend

De afgelopen jaren werkten de organisaties op verschillende zorgdossiers al intensief samen. Zo trokken beide organisaties samen op tijdens de jongste Tweede Kamer verkiezingen en de formatie. Beide organisaties delen ook al een bedrijfsbureau waar functies als personeel & organisatie, automatisering en administratie worden gedeeld.

Op andere terreinen vullen de organisaties elkaar goed aan. Zo opereert de CG-Raad op alle levensterreinen zoals inkomen, arbeid, onderwijs, zorg, wonen en gelijke rechten. De NPCF begeeft zich op onderdelen van de zorg zoals kwaliteit en kosten.

In het leven van alledag van patiënten, chronisch zieken en gehandicapten zijn deze terreinen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zij ondervinden de effecten van maatregelen die vanuit verschillende departementen worden genomen.

Door samen te gaan wordt de collectieve belangenbehartiging en empowerment van de aangesloten leden versterkt en ontstaat een organisatie die patiënten, chronisch zieken en gehandicapten een onafhankelijke en gelijkwaardige positie ten opzichte van de andere partijen biedt.

Fusieplan

De komende maanden werken beide organisaties aan het invullen van de samenwerking. De verwachting is dat de fusie tot één vereniging op 1 januari 2012 een feit zal zijn. Dan zullen ook de beide werkorganisaties worden geïntegreerd. Bij de organisaties werken in totaal 100 mensen.

Achterban

De CG-Raad heeft ruim 180 organisaties die lid zijn. Dit zijn landelijke, regionale of lokale belangenorganisaties van mensen met een chronische ziekte of handicap.

De NPCF is een samenwerkingsverband van 26 patiëntenkoepels- en organisaties.

De federatie en de CG-Raad fungeren samen als platform voor beleidsontwikkeling en belangenbehartiging op levensbrede en zorginhoudelijke thema's.