Erasmus Universiteit Rotterdam

Dr. J.P. Balkenende benoemd tot hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Dr. J.P. (Jan Peter) Balkenende is met ingang van 1 december 2010 benoemd tot hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation in de Erasmus School of Law en de Erasmus School of Economics van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam is bijzonder verheugd de benoeming bekend te kunnen maken van Jan Peter Balkenende als hoogleraar per 1 december 2010. Balkenende zal de nieuwe leerstoel Governance, Institutions and Internationalisation gaan bekleden.

De voorzitter van het College van Bestuur, mr. Pauline van der Meer Mohr, is blij dat Balkenende naar de Erasmus Universiteit Rotterdam komt: "We kunnen profiteren van zijn internationale ervaring en contacten bij de verdere internationalisering van het onderzoek en onderwijs van de Erasmus Universiteit Rotterdam."

De leerstoel wordt gedeeld door de Erasmus School of Law (ESL) en de Erasmus School of Economics (ESE). Beide decanen, prof. dr. Philip Hans Franses (ESE) en prof. mr. Maarten Kroeze (ESL) verwachten dat met de komst van Balkenende de internationalisering een sterke impuls zal krijgen.

Franses meent dat "Jan Peter Balkenende een unieke combinatie van politiek-bestuurlijke en wetenschappelijke kennis met zich brengt." "We denken dat hij een inspirerend voorbeeld voor studenten zal zijn en dat onze wetenschappers zullen profiteren van zijn opgedane internationale ervaring en contacten", vult Kroeze aan.

Balkenende was van 2002- 2010 minister-president van Nederland en daarvoor vier jaar lid van de Tweede Kamer voor het CDA, vanaf oktober 2001 als fractievoorzitter. Tussen 1984 en 1998 werkte hij als senior stafmedewerker bij het wetenschappelijk instituut voor het CDA. In deze periode promoveerde hij op het onderwerp Overheidsregelgeving en maatschappelijke organisaties (1992). Van 1993 tot 2002 was hij als bijzonder hoogleraar christelijk-sociaal denken van economie en maatschappij verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Balkenende studeerde Nederlands Recht en economische en sociale Geschiedenis. Hij ontving eredoctoraten van universiteiten in Boedapest, Tokio en Seoul.