Woningcorporatie Ymere

Bedrijvigheid Haarlems Rozenprieel nu ook in boekvorm

25-11-2010

In boekhandel de Vries in Haarlem zijn 12 november twee boeken gepresenteerd: "Parels in het Rozenprieel" en "Zichtbare en onzichtbare bedrijvigheid in het Rozenprieel".

In boekhandel de Vries in Haarlem zijn 12 november twee boeken over het Rozenprieel gepresenteerd. De boeken met de titels Parels in het Rozenprieel en Zichtbare en onzichtbare bedrijvigheid in het Rozenprieel zijn gemaakt door Marjolein Loppies die zelf in de wijk woont. Het eerste boek gaat over de geschiedenis van de Roos en is een idee van Marjolein. Het tweede boek heeft ze in opdracht van Ymere gemaakt. Op 22 november zijn de boeken aangeboden aan burgemeester Bernt Schneider.

Dat het Rozenprieel meer is dan een gezellig volksbuurtje met nauwe straatjes, begint ook buiten deze Haarlemse wijk door te dringen. Ymere bezit zon 45% van het woningbestand in deze wijk en investeert de laatste jaren dan ook behoorlijk in het opknappen van woningen en bedrijfspanden en het verbeteren van de leefbaarheid. Actieve bewoners zijn natuurlijk onmisbaar in dit proces. Het Rozenprieel blijkt vol te zitten met dit soort actieve en meedenkende bewoners.

Eén van deze bewoners is Marjolein Loppies die op het idee kwam om een boek te maken over de parels van het Rozenprieel dat gaat over de geschiedenis van de Roos zoals deze wijk ook wel liefkozend wordt genoemd. Dit idee sprak Ymere zo aan dat aan haar opdracht werd gegeven voor het maken van een tweede boek waarin de ondernemers van deze actieve wijk centraal staan. Beide boeken zijn 12 november in Boekhandel de Vries gepresenteerd.

Parels in het Rozenprieel
In dit boek duikt Loppies in de geschiedenis van de oude winkelpanden, ze maakte fotos van de huidige bewoners maar ook van de oude uitbaters. Hun verhalen, gecombineerd met fotos, advertenties en archiefmateriaal zorgen ervoor dat het verleden weer tot leven komt dit rijk geïllustreerd boek.

* Parels in het Rozenprieel is te koop bij de Haarlemse Boekhandels de Vries en Plantage Coebergh.

Zichtbare en onzichtbare bedrijvigheid in het Rozenprieel Het boek dat Loppies in opdracht van Ymere maakte geeft een kleurrijk beeld van de zichtbare en onzichtbare bedrijvigheid in de Roos. Uit onderzoek blijkt dat er ruim 170 actieve bedrijven in de wijk gevestigd zijn, voor een groot deel onzichtbare bedrijvigheid: Van yoga-instructeur tot vinoloog, van architect tot kunstenaar, verborgen of niet, het zit allemaal achter de oude gevels van deze bijzondere wijk. Dit boek opent de deuren van veel van deze zichtbare én onzichtbare ondernemers.

* Zichtbare en onzichtbare bedrijvigheid in het Rozenprieel is niet te koop. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marlies van Gelderen van Ymere: M.van.Gelderen@ymere.nl