Provincie Overijssel


25 november 2010

Gemeente en provincie investeren in omgeving nieuw NS Station

De gemeente Hellendoorn en de provincie investeren samen in de herinrichting van de openbare ruimte ten zuiden van het nieuwe NS Station in Nijverdal.

De komst van de combitunnel maakt niet alleen een snellere verbinding tussen Zwolle en Enschede mogelijk, maar biedt ook kansen om het noorden van Nijverdal (Ten Cate) en het centrum op een kwalitatieve manier met elkaar te verbinden. De openbare ruimte ten zuiden van het station wordt opnieuw ingericht en verbonden met het centrum. Het gebied krijgt een centrumpleinfunctie, met een parkachtige invulling. De bijdrage van de provincie Overijssel bedraagt 500.000 euro.

Structuurvisie De Strip

Het plan maakt onderdeel uit van structuurvisie De Strip die de gemeente Hellendoorn heeft ontwikkeld. In deze structuurvisie speelt de gemeente in op de realisatie van het combiplan, dat bestaat uit het verleggen van de N35 in noordelijke richting en de aanleg van een verdiepte spoorverbinding met Zwolle en Enschede. Onderdeel van dat plan is ook de verplaatsing van het NS Station in westelijke richting.

Aan de kant van de Meijboomstraat en aan de zijde van de Grotestraat wordt een herontwikkeling voorzien met daaromheen een concentratie van horeca, commerciële functies op de begane grond met daarboven ruimte voor woningen. De doorgang en het zicht vanuit het H. Dunantplein (Huis voor Cultuur en Bestuur) en vanuit de Maximastraat/ De Markt, verdienen extra aandacht.

Het doortrekken van de centrale loopverbinding als entree van het station is belangrijk om tot een goede, hoogwaardige ontwikkeling te komen in dit gebied. Ten oosten van de diagonaal, het tracé van de vroege spoorlijn Hellendoorn-Neede, wordt extra aandacht besteed aan de grote, waardevolle bomen. Deze zullen ingepast worden in de ontwikkeling van het plein/ park met een lommerrijke uitstraling. Daarnaast kan er op het plein gedacht worden aan een plek voor een muziekkoepel. De R.K. kerk is in de visie opgenomen als onderdeel van het plein.

Overijssel investeert extra

De provincie Overijssel investeert tot en met 2011 extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. Het gaat daarbij om projecten die de provincie en de gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. De extra investeringen worden mogelijk gemaakt doordat de provincie haar Essent-aandelen heeft verkocht. De provincie maakt nu afspraken met de gemeenten over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in de Overijsselse samenleving. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop uiterlijk eind 2011 de grond in kan.