Universiteit Leiden

Centre for Medical Systems Biology wint tweede Valorisation Award

Het Centre for Medical Systems Biology waarin het LUMC participeert heeft voor de tweede keer de Valorisation Award van het Netherlands Genomics Initiative gewonnen, ditmaal gedeeld met het Nationaal Kanker Instituut.
Prof.dr. Gert Jan van Ommen (links) neemt zijn deel van de cheque in ontvangst (foto Julia de Boer).

Prof.dr. Gert Jan van Ommen (links) neemt zijn deel van de cheque in ontvangst (foto Julia de Boer).

De jury kon niet kiezen tussen de twee instellingen en wees beide als winnaar aan; zij krijgen elk de helft van het prijzengeld van 1 miljoen euro. Prof.dr. Gert-Jan van Ommen, hoofd van het Centre for Medical Systems Biology (CMSB) en hoogleraar Humane genetica bij het LUMC, nam de award op 24 november in ontvangst.

Twee jaar geleden won het Centre for Medical Systems Biology (CMSB) de prijs ook al.

Jury verrast

De jury zei verrast te zijn door de complementaire benadering van de twee genomics centra: ze leggen de nadruk op verschillende factoren die essentieel zijn bij de oprichting en groei van spin off-bedrijven. De centra tonen even indrukwekkende resultaten in de vorm van bedrijven. Deze variëren qua specialisme van het leveren van diensten tot het ontwikkelen van therapie en diagnostiek. Â

Lof voor LURIS

In het recente moeilijke klimaat voor nieuwe bedrijvigheid zijn beide centra onverdroten doorgegaan met het realiseren van spin offs, beide op hun eigen manier. De jury roemde dan ook de ondernemersgeest van de wetenschappers. Lof was er ook voor LURIS, het valorisatie-instituut van de Universiteit Leiden en het LUMC.

Samenwerking

Het CMSB in Leiden is een samenwerking van drie academische medische centra (LUMC, Erasmus MC en VUmc), twee universiteiten (Universiteit Leiden en Vrije Universiteit) en TNO.

Netherlands Genomics Initiative

(25 november 2010/LUMC/Corine Hendriks)