Provincie Overijssel

Certificaat 100e werkplek 1.000-jongerenplan uitgereikt

25 november 2010

Symposium `Jeugdzorg in Bedrijf'

Gedeputeerde Carry Abbenhues heeft een certificaat uitgereikt aan de heer Menheere van Vos Transport BV uit Deventer voor het aannemen van de 100e jongere binnen het 1.000-jongerenplan van de provincie Overijssel. De uitreiking vond plaats tijdens het landelijke symposium `Jeugdzorg in Bedrijf' afgelopen donderdag in Zwolle.

Brutaliteit wordt beloond

De jongere, Glenn Hakkers (17 jaar), vertelde trots dat `brutaliteit wordt beloond' omdat hij zelf het initiatief heeft genomen aan het project deel te nemen. Zijn individuele trajectbegeleidster (ITB'er) bij Pactum, Karen Bossenwinkel raadde hem aan hetzelfde initiatief te tonen richting de beoogde werkgever. Ook de werkgever wist dit te waarderen en beschouwt de EUR 10.000,-- subsidie en de integrale aanpak in de begeleiding van de ITB'er als `mooi meegenomen'.

Kwetsbare jongeren

Het symposium waar de feestelijk uitreiking plaats had was ingericht rond de vraag `wat het bedrijfsleven kan bijdragen aan het maatschappelijke en persoonlijke welslagen van kwetsbare jongeren'. Gedeputeerde Gert Ranter opende de ochtend met `Actuele ontwikkelingen in de jeugdzorg' waarbij hij onder meer refereerde aan een aantal kansrijke initiatieven in Overijssel. Voorzitter van MO-groep Hans Kamps gaf met een aantal voorbeelden het thema `Kwetsbare jongeren aan het werk' gezicht. Vervolgens bracht Clemens de Jager van RADAR Advies de voorlopige conclusies uit het onderzoek naar de positie van kwetsbare jongeren in regionale actieplannen jeugdwerkloosheid in beeld.

Eén vaste begeleider

Dagvoorzitter Bert Otten nodigde tijdens een debat met gedeputeerde Gert Ranter, Rob Slagmolen, secretaris arbeidsmarkt MKB/VNO-NCW, Jacco Vonhof, ondernemer en regiobestuurder VNO-NCW, en Clemens de Jager van RADAR advies ook het publiek uit met voorbeelden van `good practices' te komen. Belangrijke conclusies zijn dat integrale begeleiding door één vaste begeleider - zoals de individuele trajectbegeleider binnen het 1000-jongerenplan - en één contactpersoon voor de werkgever die alles rond subsidie en dergelijke regelt, belangrijke voorwaarden zijn voor het welslagen van een dienstverband met een kwetsbare jongere.