Provincie Flevoland
Eerste gesprek Flevoland met staatssecretaris over OostvaardersWold goed verlopen

Publicatiedatum: 25 november 2010

Op woensdag 24 november 2010 heeft op het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in Den Haag een eerste gesprek plaatsgevonden tussen de provincie Flevoland en de staatssecretaris van Landbouw en Natuur. Onderwerp van gesprek was het OostvaardersWold en de recente discussie daarover. De staatssecretaris heeft begrip getoond voor de standpunten en problemen van de provincie Flevoland en is bereid om, met het ICMO-rapport als basis, te komen tot een nieuwe bestuursovereenkomst waarin de belangen van beide partijen voldoende zijn geborgd. Afgesproken is om dit overleg op korte termijn op ambtelijk niveau te starten.

Tijdens het eerste gesprek hebben de partijen nader kennis met elkaar gemaakt, zijn de standpunten uitgewisseld en zijn afspraken voor het vervolg gemaakt. De staats¬secretaris heeft het regeerakkoord toegelicht en het beleidsvoornemen om te stoppen met de aanleg van robuuste verbindingen, waaronder het betreffende onderdeel in het OostvaardersWold. Commissaris van de Koningin Leen Verbeek en gedeputeerde Natuur en Ruimte Anne Bliek-de Jong hebben
staatssecretaris Henk Bleker geïnformeerd over de situatie rond het OostvaardersWold en het belang dat de provincie daaraan hecht. De provincie heeft verder aangegeven vast te zullen houden aan eerder gemaakte afspraken, onder meer over de financiering door het rijk.

Standpunt Flevoland

Flevoland is in 2004 in opdracht van de rijksoverheid gestart met het OostvaardersWold, een nieuw natuur- en recreatiegebied dat de Oostvaardersplassen verbindt met het Horsterwold. Daarbij zijn in een Bestuursovereenkomst met het rijk afspraken gemaakt over de financiering. Sinds het aantreden van de nieuwe regering staat de realisatie van het OostvaardersWold ter discussie. De staatssecretaris heeft de afgelopen periode een aantal malen, zowel mondeling als schriftelijk, gemeld de nieuwe robuuste verbindingen, waaronder het Oostvaarderswold, te willen schrappen.

Integrale gebiedsontwikkeling

De provincie Flevoland begrijpt dat in deze tijd van economische teruggang sprake is van beperkte budgetten, maar beschouwt het OostvaardersWold als veel meer dan een grootschalig nieuw natuur- en recreatiegebied. Het gaat hier om een integrale gebiedsontwikkeling met positieve invloed op wonen en werken én op de economie van Flevoland. Omdat in het OostvaardersWold ruimte is gevonden voor wettelijke compensatiemaatregelen voor huidige en toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen als stadsuitbreiding, de aanleg van bedrijventerreinen en het verbreden van wegen, gaat de provincie feitelijk op slot zonder de compensatiemogelijkheden in het OostvaardersWold.