Gemeente Tiel


Brandveiligheid controle winkels binnenstad

In de maand december worden alle winkels in de binnenstad gecontroleerd op brandveiligheid. Controleurs van brandweer Neder- Betuwe/Tiel letten vooral op brandveilig gebruik. Er wordt daarbij gelet op vluchtwegen (vrij van obstakels, voldoende breed en de bereikbaarheid van de nooduitgangen), blusmiddelen en de verlichte vluchtwegaanduiding.

De maand december is niet toevallig gekozen. Bij de controle van vorig jaar is gebleken dat een aantal winkels in deze periode veel voorraad in het magazijn had opgeslagen, waardoor vluchtwegen en blusmiddelen niet of moeilijk bereikbaar waren. Het winkelend publiek zal weinig van deze controle merken, maar het kan zijn dat u de controleurs aan het werk ziet in de winkels.

Kerstkaart

Naast de controle krijgen alle scholen en horecazaken een kerstkaart van de brandweer. Op deze kerstkaart staan tien tips om met kerst en oud en nieuw een pand brandveilig te versieren. De winkeliers krijgen de kerstkaart tijdens de controle. Deze tien tips zijn:
* Zorg dat de vluchtroutes vrij van obstakels zijn;
* zorg dat nooduitgangen goed zichtbaar en nooit op slot zijn;
* zorg voor voldoende loopruimte;

* houd stoffering, versiering en (brandbare) (feest)kleding op veilige afstand van warmtebronnen;

* gebruik alleen versieringen die aan de brandveiligheidseisen voldoen, geïmpregneerd zijn of waarvan het materiaal brandveilig is;

* geef uw kerstboom dagelijks voldoende water of (nog beter) gebruik een kunstboom die aan de brandveiligheidseisen voldoet;
* wees voorzichtig met kaarsen en waxinelichtjes;
* gebruik geen echte dennen- en sparrentakken of ander natuurlijk groen;

* houd blusmiddelen bereikbaar;

* rol bij gebruik van een elektrische rolhaspel het snoer helemaal uit.