Gemeente Dongen

Ruim 25 miljoen voor verkeersmaatregelen in Midden-Brabant

Publicatiedatum: 25-11-2010

Bredere fietspaden; viaducten over de Noordoost tangent Tilburg; geld voor mensgerichte maatregelen zoals het Brabants VerkeersveiligheidsLabel en opfriscursussen verkeer voor senioren: dit is een greep uit de 45 projecten en maatregelen die de GGA Midden-Brabant in 2011 uitvoert in haar acht gemeenten, waaronder Dongen.

Dat besloten de regio én verkeersgedeputeerde van de provincie Yves de Boer unaniem tijdens de Hart van Brabantdag afgelopen 18 november. De kosten van dit uitvoerings-programma zijn 25,5 miljoen, waarvan de acht gemeenten het grootste gedeelte zelf betalen. De provincie Noord-Brabant draagt er 5,6 miljoen aan bij. Na goedkeuring van Gedeputeerde Staten en de acht colleges van Burgemeester en Wethouders gaan de gemeenten volgend jaar aan de slag met de uitvoering van de projecten en maatregelen.

Leefbaarheid en (verkeers)veiligheid
Wat gaan de gemeenten doen in 2011? Het programma staat bol van fietsprojecten; variërend van bewegwijzering in Gilze en Rijen en Tilburg met plattegrondkasten tot vrijliggende fietspaden in Waalwijk tot extra fietsenstallingen op de stations in Tilburg en Oisterwijk. Die stallingen staan overigens niet meer opgenomen in ons uitvoeringsprogramma. De provincie en ProRail betalen dat voor honderd procent. Verder: de GGA betaalt tachtig procent mee aan mensgerichte maatregelen in elke gemeente, zoals het Brabants VerkeersveiligheidsLabel en opfriscursussen verkeer voor senioren. Dat komt de leefbaarheid en veiligheid op lokaal niveau ten goede. Daarnaast betaalt de GGAflink mee aan de Noordoost tangent Tilburg (de Burgemeester Bechtweg). De regio besloot om ál het geld dat zij van de provincie kreeg uit het verkeersveiligheidbudget ( 1.670.200) plus nog 555.900 uit eigen zak te steken in de aanleg van viaducten over deze belangrijke rondweg. Daardoor komen er minder kruisingen en dat verbetert de verkeersveiligheid aanzienlijk.

"Concreet voor Dongen staan op de rol de projecten Middellaan, Sluiten Centrumring, de markering van zonepoorten en het aanbrengen van strepen op de weg (zogeheten essentiële herkenbaarheidskenmerken)", aldus GGA-voorzitter en wethouder Ad van Beek.

Samenwerken aan oplossingen
De GGA Midden-Brabant is een samenwerkingsband van acht gemeenten (Dongen, Goirle, Gilze en Rijen, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Loon op Zand, Tilburg en Waalwijk), de provincie Noord-Brabant, politie en Rijkswaterstaat. Zij werken samen aan oplossingen voor de bestaande verkeer- en vervoerproblemen in de regio. Daartoe stellen ze onder meer jaarlijks een regionaal uitvoeringsprogramma op. Daarin staan de maatregelen (infrastructurele projecten én mensgerichte maatregelen) voor het jaar erop omschreven.

Langere termijn
Daarnaast stemde de regio in met het Regionaal Meerjaren Maatregel Pakket 2011-2013. Dat omschrijft de investeringen voor verkeer en vervoer voor de komende jaren. Ondanks de bezuinigingsopgave steken de gemeenten fors in op infrastructurele verbeteringen. Denk aan verbeteringen aan de fietspaden langs de Van Haestrechtstraat en Wielstraat in Loon op Zand en het herinrichten van dit buitengebied tot een zestig kilometer gebied.