Rijksoverheid


15 november 2010

Beteft Kamervragen "over het onrechtmatig verklaren van publicatie van subsidiegegevens van Europese boeren".

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op Kamervragen van het lid Snijder!Hazelhoff (VVD) over het onrechtmatig verklaren van publicatie van subsidiegegevens van Europese boeren (ingezonden 11 november 2010).
Vraag 1
Bent u bekend met het artikel: "Volker Schecke: ik vertel ieder hoeveel steun ik krijg"1?
Ja.
Vraag 2
Hoe beoordeelt u de uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat de publicatie van de subsidiegegevens van de Europese boeren onrechtmatig is? Vraag 3
Kunt u uiteenzetten wat de gevolgen zijn van de uitspraak van het Hof van Justitie voor de Nederlandse openbaarmaking van de gegevens? Wat voor stappen gaat u nemen?
De uitspraak heeft gevolgen voor EU!regelgeving ten aanzien van de openbaarmaking van subsidiegegevens in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De Europese Commissie zal moeten beoordelen hoe uitwerking te geven aan dit arrest.
De uitspraak brengt een knip aan tussen de openbaring van GLB! subsidiegegevens van natuurlijke personen en die gegevens voor rechtspersonen; ten aanzien van de publicatie van subsidiegegevens in het kader van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) heeft het arrest geen directe gevolgen.


1 Agrarisch Dagblad, «Volker Schecke: ik vertel ieder hoeveel steun ik krijg», 10 november 2010.

De Europese Commissie heeft duidelijk gemaakt dat de GLB!subsidiegegevens voor rechtspersonen online moeten blijven, evenals de GVB!subsidiegegevens. Dat is conform de uitspraak over het Europeesrechtelijk kader. De praktische uitvoering van de uitspraak van het Hof vraagt om nader onderzoek. In afwachting van dat onderzoek en nadere ontwikkelingen op EU! niveau schors ik voorlopig de internetpublicatie van de GLB en GVB! subsidiegegevens.

DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN,
LANDBOUW EN INNOVATIE,

dr. Henk Bleker