Nieuw-Vlaamse Alliantie




N-VA vraagt oprichting meldpunt "pesten op het werk"

klok 25 november 2010

Omdat de huidige initiatieven om de werkgever te beschermen tegen wantoestanden op het werk blijkbaar niet volstaan, stelt de N-VA voor een meldpunt "Pesten op het werk" op te richten binnen het kader van de voormalige "Medische inspectie", nu "Toezicht en welzijn op het werk" van de overheid.

De schrijnende situatie bij het bedrijf MACtac in Henegouwen is geen geïsoleerd geval, zo blijkt, nu ook bij Sidmar in Gent getuigenissen over pesterijen opduiken.

Kamerlid Karel Uyttersprot van de N-VA: "Niettegenstaande de verdienstelijke werking van de Comités voor Preventie en Bescherming op het Werk, de preventieadviseurs en de vertrouwenspersonen, blijkt dat dit niet voldoende is om de werknemer te beschermen tegen pestgedrag."

Daarom stelt N-VA voor om een meldpunt "Pesten op het werk" op te richten binnen het orgaan "Toezicht en welzijn op het werk" van de overheid. Deze mogelijkheid bestaat nu al impliciet, maar is bij werknemers en werkgevers totaal onbekend. Het meldpunt "Pesten op het werk" zou expliciet toegevoegd worden aan de taak en de opdracht van "Toezicht en welzijn op het werk". Zuhal Demir, Kamerlid N-VA: "Deze aanvulling zou ook heel breed wereldkundig moeten worden gemaakt. Als de inspectie ingeschakeld wordt door een slachtoffer van pesterijen, moet zij het dossier doorverwijzen naar de interne procedure van de onderneming."

De N-VA meent dat de drempel om pestgedrag te melden te hoog is, omdat alle bestaande initiatieven gelinkt zijn aan de ondernemingen zelf. Daarom stelt N-VA voor om het meldpunt te installeren als een neutraal orgaan van de overheid. Auteur(s): Karel Uyttersprot, Kamerlid Zuhal Demir, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be