GroenLinks
Geef alternatief voor Centrale As nu een kans

Donderdag 25 november 2010, 19:14u - Liesbeth van To...
De Raad van State heeft de aanleg van de autoweg `de Centrale As' in Friesland voorlopig gedwarsboomd. Volgens GroenLinks biedt zich nu een prachtige kans aan dit onzalige plan opnieuw te bekijken. "Het is een weg van niks naar nergens, nota bene in een krimpregio. De beste economische troef van het gebied is juist het schitterende coulisselandschap. Verpest dat nou niet!" zegt Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid van GroenLinks.

Nut en noodzaak van de weg hebben nooit vastgestaan. Dat erkent de Raad van State nu ook. Van Tongeren: "Prachtig dat er nu een time-out is afgedwongen om nog eens nuchter na te denken over deze weg in Noordoost Friesland. Zeker in tijden dat geld schaars is en elk dubbeltje worden omgedraaid, is het niet verkeerd om eerder afgewezen alternatieven nog eens goed te bezien."

Bewoners en Friese milieuorganisaties pleiten voor een alternatief, waarbij de bestaande weg wordt opgewaardeerd en veiliger wordt gemaakt. GroenLinks vindt dit een mooi compromis, waarbij het prachtige landschap gespaard blijft. GroenLinks heeft er diverse keren bij de toenmalige minister van VROM op aangedrongen in te grijpen, omdat de weg dwars door een Nationaal Landschap gaat. Cramer weigerde dat uiteindelijk. "De Raad van State straft die lankmoedigheid nu af", constateert Van Tongeren.