GroenLinks

Cursus: Het gedachtegoed van GroenLinks

Donderdag 25 november 2010, 17:01u - Katinka Eikelenboom

Waar staat GroenLinks voor? Wat is er 'groen' en wat is er 'links' aan de partij? Wat zijn de beginselen en de uitgangspunten? En hoe hebben die zich ontwikkeld in de 20 jaar dat de partij bestaat? Tijdens deze cursus duiken we in de geschiedenis van het ideologisch gedachtegoed van GroenLinks. GroenLinks-coryfeeën als Bas de Gaay Fortman, Andrée van Es, Herman Meijer, Joost Lagendijk, Marijke Vos, Kees Vendrik en Bas Eickhout verzorgen colleges en staan open voor jullie vragen. De cursus wordt georganiseerd door het Wetenschappelijk Bureau en de GroenLinks-Academie en is bedoeld voor alle (aspirant) GroenLinks-leden.

Ideologisch gedachtegoed
Sinds de oprichting van GroenLinks in 1990 verschenen twee programma's van uitgangspunten, in 1991 en 2008. Vooral in 1991 was er nog erg veel discussie over de ideologische grondslagen van de partij. Geen wonder, gezien de verschillen tussen de vier fusiepartijen die waren samengegaan in het nieuwe GroenLinks: de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP), de Politieke Partij Radikalen (PPR), de Communistische Partij van Nederland (CPN) en de Evangelische Volkspartij (EVP). Zo wilden de CPN'ers en PSP'ers het kapitalisme vervangen door een socialistische planeconomie, terwijl de PPR en EVP er sociaaleconomisch veel gematigdere opvattingen op na hielden. Het arbeiderszelfbestuur en basisinkomen stonden aanvankelijk nog in de verkiezingsprogramma's, maar zijn in de loop der jaren verdwenen. Tegenwoordig pleit de partij voor hervorming van de verzorgingsstaat en voor werk voor iedereen. Maar niet alleen het 'rode' (sociale) denken heeft zich ontwikkeld. GroenLinks is ook genuanceerder gaan denken over militaire interventie en is pro-Europeser geworden. Economische groei wordt al jaren niet meer als principieel tegenstrijdig gezien met verduurzaming en milieubescherming. En in de plaats van multiculturaliteit als ideaal kwamen vrijzinnigheid en een open cultuur, waarin migranten moeten inburgeren. Deze ontwikkeling van de verschillende pijlers binnen het GroenLinkse gedachtegoed staan centraal in deze cursus.

Opzet
De cursus bestaat uit vijf woensdagavonden in maart en april 2011. Van de deelnemers verwachten wij dat zij alle avonden bijwonen en dat zij zich van tevoren inlezen. De nadruk ligt op het verwerven van kennis, niet op (politieke) discussie. Iedere avond start met een college van een of twee sprekers met daarna ruim de tijd voor vragen. De cursus is opgebouwd aan de hand van de uitgangspunten die zijn vastgesteld in 2008, maar begint met een terugblik op de totstandkoming van de partij.

Programma

* 9 maart 2011: De totstandkoming van GroenLinks: wat zien we nu nog terug van de voorlopers van de partij? Herman Meijer en Andrée van Es

* 23 maart 2011: 'Een sociaal land', door Kees Vendrik
* 6 april 2011: 'Een grote wereld', door Joost Lagendijk
* 13 april 2011: 'Een open cultuur' en 'een democratische samenleving', door Bas de Gaay Fortman en Dick Pels
* 20 april 2011: 'Een groene wereld', door Marijke Vos en Bas Eickhout

Deelname en kosten
Je kunt je inschrijven via dit inschrijfformulier. Aan de deelnemers vragen we een bijdrage aan de cursus van 25 euro.

Achtergrondartikelen en boek
Download hieronder de achtergrondartikelen.

* Uitgangspunten van GroenLinkse politiek (1991)
* GroenLinks Partij van de Toekomst (2008)

Het boek Van de straat naar de staat? 20 jaar GroenLinks geredigeerd door Paul Lucardie en Gerrit Voerman (Boom, Amsterdam, 2010) is met korting verkrijgbaar via de webwinkel van GroenLinks en is ook te koop bij de boekhandel.

Locatie en tijd
De avonden duren van 19:30 tot 21:30, met een inloop met koffie en thee vanaf 19:00. De cursus vindt plaats in de Lutherse kerk in de Hamburgerstraat 9-11 in Utrecht, op loopafstand van het station. Voor een kaartje klik hier.