Vrije Universiteit Amsterdam

Supercomputing-applicaties in de echte wereld


* Startdatum: 25-11-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Real-World Distrubuted Supercomputing


* Spreker: N. Drost


* Promotor: prof.dr.ir. H.E. Bal


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Al sinds de uitvinding van de computer willen we een snellere machine. Voor de gemiddelde gebruiker is een nieuwe release voldoende om weer even vooruit te kunnen. Maar gebruikers die complexe berekeningen moeten maken, zoals meteorologen, astronomen en medisch onderzoekers, hebben vaak meer rekenkracht nodig dan beschikbaar in één machine. Niels Drost onderzocht hoe het combineren van meerdere computers voor zeer complexe berekeningen vereenvoudigd kan worden.

De meest voor de handliggende oplossing voor meer computerkracht is een `supercomputer'. Maar deze oplossing is niet voor iedere onderzoeker haalbaar of toegankelijk. Als alternatief zijn wetenschappers vaak genoodzaakt computers van verschillende bronnen te gebruiken. Daaraan kleven echter veel nadelen. Twee computers zijn zelden helemaal identiek, programma's moeten aangepast worden, en de kans op computeruitval stijgt.

In zijn onderzoek keek Drost naar alle aspecten van het draaien van applicaties: zoeken naar beschikbare computers, bepalen welke computers gebruikt worden, en bijhouden welke computers beschikbaar zijn binnen een berekening. Dit alles in een zeer dynamisch systeem, waarbij er constant computers uitvallen en nieuwe computers beschikbaar komen.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam