Raad van State


donderdag 25 november 2010
Zitting over het besluit van de regering, op voordracht van de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, om het besluit van de gemeenteraad van Westland over zondagsopening van winkels, te vernietigen. De gemeenteraad wil graag winkeliers in Westland de mogelijkheid bieden hun winkels elke zondag te openen. Daarom heeft de gemeenteraad het hele Westlandse grondgebied aangewezen als 'toeristisch' en de gemeentelijke Verordening Winkeltijden Westland 2005 gewijzigd. De burgemeester van Westland is het niet eens met de wijziging. Volgens hem is Westland geen toeristisch gebied, maar een gemeente waarin glastuinbouw centraal staat. De aanpassing van de verordening is dan ook in strijd met de Winkeltijdenwet, aldus de burgemeester. Daarom heeft hij de bewindslieden verzocht het besluit van de gemeenteraad te vernietigen. De minister en staatssecretaris gaan daarin mee. Volgens hen kent Westland te weinig toeristische aantrekkingskracht om een beroep te kunnen doen op de wettelijke mogelijkheid tot onbeperkte zondagsopening in toeristische gebieden. De gemeenteraad en een supermarkt uit Westland bestrijden dit. Verder is de regering volgens hen niet bevoegd om zijn besluit te vernietigen. Bovendien zou de vernietiging het vrije verkeer beperken. Dit is in strijd met Europees recht, aldus de gemeenteraad en de supermarkt. (zaaknummer 201003855/1)

11.00 uur

Zitting over de wijziging door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van de milieuvergunning HKS Scrap Metals uit 's-Gravendeel. Het gaat om wijziging van de vergunning die het provinciebestuur in september 2003 aan HKS heeft verleend voor haar bedrijf aan De Kalkovens in Zwartsluis. Het gemeentebestuur heeft een aantal voorschriften uit de vergunning gewijzigd, ingetrokken en aangevuld. Het gaat onder meer om de voorschriften die betrekking hebben op stofverspreiding, afval- en hemelwater, opslag van dieselolie in tanks en opslag van gasflessen. Het provinciebestuur heeft een aantal voorschriften gewijzigd, omdat deze naar zijn mening niet meer actueel waren en er inmiddels technische mogelijkheden zijn om het milieu beter te beschermen. Voor het lozen van niet verontreinigd hemelwater en van huishoudelijk afvalwater hoeven volgens het provinciebestuur geen voorschriften meer in de vergunning te worden opgenomen, omdat er inmiddels landelijke regels voor lozingen gelden die rechtstreeks op HKS van toepassing zijn. Daarom zijn deze voorschriften ingetrokken. De voorschriften waarin brandpreventieve maatregelen waren voorgeschreven hebben nu alleen nog maar betrekking op de opslag van brandbare milieugevaarlijke stoffen. Volgens het provinciebestuur is namelijk het gemeentebestuur volledig verantwoordelijk geworden voor het stellen van overige voorschriften op het gebied van brandpreventie. HKS is het niet met de gewijzigde milieuvergunning eens en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000999/1)

12.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Dantumadiel van het bestemmingsplan 'De Westereen-East'. Het plan maakt het mogelijk het woongebied van Zwaagwesteinde in oostelijke richting en het bedrijventerrein bij de spoorlijn Groningen-Leeuwarden uit te breiden. Met het plan wil de gemeente onder meer lokale bedrijven extra ruimte bieden, omdat deze bedrijven volgens de gemeente graag in Zwaagwesteinde gevestigd blijven. Verder maakt het plan een nieuwe ontsluitingsweg mogelijk ten oosten van Zwaagwesteinde. De Friese Milieufederatie en een aantal inwoners van Zwaagwesteinde komen tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is er geen behoefte aan uitbreiding van het bedrijventerrein. Ook de ontsluitingsweg zou niet nodig zijn. Verder zou het beschermde natuurgebied 'de Noordelijke Wouden' worden aangetast en had het gemeentebestuur moeten compenseren wat er aan natuur verloren gaat. Bovendien had er rekening mee moeten worden gehouden dat de gewone dwergvleermuis en de laatvlieger in het natuurgebied leven en fourageren. Ten slotte had het gemeentebestuur moeten onderzoeken waar in het gebied beschermde roofvogels broeden. De inwoners vrezen ook nog dat de uitbreiding van het bedrijventerrein zal leiden tot meer verkeersoverlast in de dorpskern. (zaaknummer 200906756/1)

13.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Berkelland heeft opgelegd aan een transport- en grondverzetbedrijf aan de Flipsweg in Rietmolen. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom onder meer opgelegd vanwege het afvalbrengpunt en de verkoop van zand en grind op het terrein. Deze activiteiten zouden in strijd zijn met het bestemmingsplan. De rechtbank in Zutphen heeft in september 2010 een eerder beroep van het bedrijf tegen de dwangsom gedeeltelijk gegrond verklaard. Naar haar oordeel waren de activiteiten wél toegestaan, omdat deze vielen onder het overgangsrecht van het bestemmingsplan. Daarom had het gemeentebestuur geen dwangsom voor die activiteiten mogen opleggen, aldus de rechtbank. Het gemeentebestuur mocht wel voor andere activiteiten een dwangsom opleggen, omdat die niet waren toegestaan. De rechtbank heeft verder de dwangsom van EUR 100.000 verlaagd naar EUR 20.000. Onder meer het bedrijf is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bestrijdt dat de andere activiteiten niet mogen worden verricht. In afwachting van de behandeling van zijn beroep, verzoekt het bedrijf de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201010096/2)