Gemeente Zederik


College bezoekt Van Frankenhuyzen

Het college van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk om te weten wat er leeft bij Zederikse bedrijven. Daarom worden er regelmatig bedrijfsbezoeken afgelegd. Op dinsdag 16 november jl. was het college te gast bij Van Frankenhuyzen in Lexmond.

Dit specialistische bedrijf slijpt en produceert de kleinst mogelijke hardstalen instrumentjes (snijdende gereedschappen) die over de hele wereld worden toegepast in de auto- en vliegtuigindustrie maar ook in bijvoorbeeld windmolens. Het bedrijfspand aan de Kortenhoevenseweg heeft aan de buitenzijde de charme van een oude boerderij. De verbazing bij de bezoekers is dan ook groot bij het zien van de hypermoderne bedrijfsruimte met hightech machines en robots.

In de gezellige keuken werden de collegeleden welkom geheten door de eigenaar, Jan van Frankenhuyzen. Na een kort voorstelrondje vertelde hij iets over de geschiedenis van het bedrijf, die teruggaat tot 1958. In dat jaar startte Albert van Frankenhuyzen, van origine bosbouwer, een werkplaats aan huis waar de agrariërs uit de omgeving hun landbouwgereedschappen konden laten slijpen. In 1975 nam het gezin zijn intrek in de boerderij aan de Kortenhoevenseweg. Het bedrijf werd in de loop van de jaren zo succesvol dat het pand steeds verder werd uitgebouwd.

College poseert met Jan Van Frankenhuyzen

"Innoveren en luisteren naar anderen is ons uitgangspunt. Daardoor blijft er altijd wat te wensen over."

Na de presentatie werd het bezoek vervolgd met een rondleiding door de imposante bedrijfsruimte. Alles draait om precisiewerk: het slijpen gebeurt met een nauwkeurigheid van een tiende van de dikte van een menselijke haar (een haar is 4/100 van een millimeter). De acht medewerkers, voornamelijk MTS'ers en HTS'ers, werken met de nieuwste technologieën. Op dit moment loopt er bijvoorbeeld een pilot met laser en in de nabije toekomst zal nano-technologie een belangrijke rol gaan spelen.

Medewerker Van Frankenhuyzen geeft uitleg over precisiemachine

Met 1800 orders per jaar en klanten over de hele wereld is Van Frankenhuyzen uitgegroeid tot een bedrijf met wereldfaam. Een bedrijf waar Zederik trots op kan zijn! Het college bedankt Van Frankenhuyzen bv voor de hartelijke ontvangst.