Vrouwen in technische functies Profielschets 2009

Flexibele werktijden sleutel voor meer vrouwen in de bouw

Als de bouw meer vrouwen wil aantrekken, dan moet meer werk worden gemaakt van deeltijdwerk en flexibele werktijden. Vrouwen in technische functies in de bouw hechten veel waarde aan deze arbeidsvoorwaarden en de combineer¬baarheid van hun werk met andere taken. Dat blijkt uit het vandaag verschenen rapport `Vrouwen in technische functies', uitgebracht door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Uit het EIB-onderzoek blijkt dat 8 procent van de werknemers in de bouwnijverheid vrouw is. Slechts één op de tien vrouwen in de bouw is werkzaam in een technische functie, de andere negen werken in administratieve functies of personeelsbeleid. Van de 1300 vrouwen die in 2009 werkzaam waren in een technische functie, behoorde circa 10 procent tot het bouwplaatspersoneel. De grote meerderheid had een functie in het technische kader, zoals werkvoorbereider, calculator, projectleider of kopersbegeleider. Vrouwen in technische beroepen zijn relatief jong, hoogopgeleid en ambitieus, zo blijkt uit de enquête. Als het op arbeidsvoorwaarden aankomt worden opleidingsmogelijkheden, salaris en carrièreperspectieven het belangrijkst gevonden. Voor jezelf opkomen en kansen grijpen zien zij als de belangrijkste succesfactoren voor een carrière in de bouw. In deeltijd werken vormt volgens hen de grootste belemmering voor succes in bouw. Een andere belemmering die zij ervaren is dat in de bouw een negatief beeld bestaat van de vrouw. Dit duidt erop dat participatie van vrouwen nog niet algemeen is geaccepteerd in de cultuur van de bouw. De relatief jonge leeftijd van de vrouwen brengt met zich mee dat 40 procent moeder is van thuiswonende kinderen. Met name deze groep hecht veel waarde aan de combineerbaar¬heid van hun werk met andere taken, deeltijdwerk en flexibele werktijden.

Het aantal vrouwen op de bouwplaats is al jaren uiterst gering en neemt ook niet of nauwelijks toe. De fysieke omstandigheden vormen wellicht voor sommige beroepen een grote drempel. Voor een meer evenwichtige verhouding tussen mannen en vrouwen bieden technische kaderfuncties meer perspectief. Juist bij kaderfuncties zouden hiervoor praktische mogelijkheden moeten liggen.
Hoewel het aanbod van technisch geschoolde vrouwen enigszins beperkt is door voorkeuren bij de studiekeuze, kan de sector zijn aantrekkelijkheid voor vrouwen verbeteren door middel van een cultuuromslag in het denken over deeltijdwerk en flexibele werktijden.