Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB10-075 25 november 2010 9.30 uur

Bescheiden omzetgroei horeca

· Na acht kwartalen weer omzetgroei
· In volume nog een kleine krimp
· Omzet restaurants daalt nog steeds

De horeca heeft in het derde kwartaal van 2010, na acht kwartalen van krimp, bijna 1 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De groei is geheel toe te schrijven aan hogere prijzen. Het omzetvolume kromp met 1 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Binnen de horeca boekten hotels de hoogste omzetgroei. De omzet was 4,5 procent hoger dan een jaar eerder. Ook cafetaria's en café's realiseerden meer omzet in het derde kwartaal. Bij café's was de toename van de omzet 2,1 procent. De prijzen in café's waren 2,6 procent hoger dan een jaar eerder, het omzetvolume was 0,5 procent lager. In tegenstelling tot de overige horecabranches kampten restaurants met omzetverlies. De omzet was bijna 4 procent lager dan een jaar eerder. De prijsstijging bedroeg 1,7 procent. Het omzetvolume was 5,4 procent lager. Volume- en omzetontwikkeling in de horeca per kwartaal %-mutatie t.o.v. hetzelfde kw artaal een jaar eerder 10 8 6 4 2 0 -2 -4

www.cbs.nl


-6 -8 -10 I II III IV I II III IV I II III IV I II III IV I II 2010 III* 2006 2007 2008 2009

Omzet

Volume

Bron: CBS

CBS Persbericht PB10-075

pagina 1 van 3



Technische toelichting
De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels (inclusief pensions en conferentieoorden), restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfoodrestaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen samen de traditionele horeca. De catering en verblijfsrecreatie maken geen deel uit van deze cijfers. De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van de consumentenprijsindexcijfers (CPI) van het CBS. Achtergrondinformatie over verandering in samenstelling ondernemingengroep Het CBS voegt bedrijven en instellingen vanaf 2010 in een beperkt aantal gevallen op een andere manier samen tot ondernemingengroepen dan daarvoor het geval was. Een andere wijziging is dat het aantal werkzame personen en daarvan afgeleid de grootteklasse van bedrijven in het Algemeen Bedrijvenregister van het CBS vanaf 2010 meer dan voorheen is gebaseerd op individuele gegevens uit de polisadministratie van het UWV. Door deze veranderingen kan het voorkomen dat de codering volgens de Standaard Bedrijfsindeling (SBI 2008) en/of de grootteklasse van een bedrijf of ondernemingengroep wijzigen. Dit kan in sommige gevallen gevolgen hebben voor de uitkomsten van een statistiek, vooral voor de uitkomsten per branche/ bedrijfstak of grootteklasse. De gevolgen van deze wijzigingen op de uitkomsten van de horeca zijn minimaal. Wijzigingen Ten opzichte van het persbericht van 25 augustus 2010 (PB10-056) zijn de cijfers over het tweede kwartaal van 2010 bijgesteld. De cijfers zijn bijgesteld op grond van de meest recente gegevens.

CBS Persbericht PB10-075

pagina 2 van 3



Ontwikkeling van omzetten (incl. btw), prijzen en volumes in de horeca 2010 3e kw* 2e kw 1e kw %-mutatie t.o.v. een jaar eerder Horeca totaal Omzet Prijs Volume w.v. Hotels, pensions en conferentieoorden Omzet Prijs Volume Restaurants, cafetaria's, snackbars e.d. Omzet Prijs Volume w.v. Restaurants Omzet Prijs Volume Cafetaria's, snackbars, lunchrooms, fastfoodrestaurants, ijssalons Omzet Prijs Volume Cafés e.d. Omzet Prijs Volume *) Voorlopige cijfers #) Deze cijfers zijn bijgesteld 0,9 2,0 -1,0 -3,2# 2,1 -5,1 -5,4 2,0 -7,3 2009


-5,4 2,2 -7,4

4,5 . .

0,8# . .


-4,4 . .


-8,8 . .


-1,3 1,8 -3,0


-5,4# 1,8 -7,0#


-5,6 2,1 -7,6


-2,6 2,6 -5,1


-3,8 1,7 -5,4


-7,9# 1,6 -9,4#


-7,0 2,0 -8,9


-4,8 2,9 -7,4

2,8 1,9 0,8


-0,9# 2,1 -2,9#


-3,2 2,3 -5,4

1,4 2,2 -0,9

2,1 2,6 -0,5


-0,7 2,9 -3,6#


-6,1 3,4 -9,2


-7,5 4,6 -11,5

Bron: CBS

CBS Persbericht PB10-075

pagina 3 van 3






---- --