Gemeente Achtkarspelen


Persbericht

2010/YG_100
Buitenpost, 25 november 2010

Feestelijke opening Centrum Jeugd en Gezin Achtkarspelen

Op woensdag 24 november heeft de feestelijke opening van het Centrum voor Jeugd en Gezin plaatsgevonden.

Scholen winnen Doe-middag in De Kruidhof

Basisschoolleerlingen uit Achtkarspelen konden tot 10 november een kleurplaat/ knutselwolk met het thema 'Droomjeugd' inleveren bij de juf of meester en zo kans maken op een Doe-middag in april volgend jaar met de hele klas in De Kruidhof in Buitenpost. Klaas Antuma maakte woensdagmorgen 24 november tussen 08.30 en 11.30 uur samen met Anja Boersma, coördinator CJG, de winnende klassen bekend op de scholen.

Om 08.30 uur werd Tycho van Dijk, groep 5 van It Skriuwboerd in Surhuisterveen als eerste verrast met taart voor de hele klas waar zijn winnende droomwolk op afgedrukt stond. Tycho zijn droomwolk was kleurrijk, sportief en vrolijk. Hierna werd koers gezet richting groep 1 en 2 van De Stile in Boelenslaan. Deze groepen hadden gezamenlijk een grote droomwolk gemaakt; zij worden erg blij van buitenspelen. De jury was vooral onder de indruk van de goede samenwerking van de kinderen. De Tarissing in Drogeham blijkt ook een groot tekentalent in huis te hebben. Jelmer Steendam had op een vrolijke en erg mooie wijze uiting gegeven aan o.a. liefde, pake en de zon. Ook Jelmer zijn klasgenoten mochten meesmullen van de afgedrukte tekening op taart. In Surhuizum was Wilma Veenstra uit groep 3 van PCBS Johannes Looijenga de winnares. Zij had een bijzondere tekening. Bijzonder vrolijk, met verschillende materialen, duidelijke link met het thema; duidelijk een winnaar!

Officiële opening
Om 11.00 uur vond het officiële gedeelte plaats; het ondertekenen van het samenwerkingsverband; "it registrearre partnerskip". Alvorens de handtekeningen werden gezet door mevrouw Engelien Zeinstra, manager Jeugdgezondheidszorg Achtkarspelen, de heer Piet Van der Velde, manager maatschappelijk werk Achtkarspelen en de heer Klaas Antuma, wethouder CJG moesten er beloftes worden afgelegd. Zo werd hen alle drie gevraagd of ze elkaar tot geregistreerde partners aan wilden nemen en getrouw wilden beloven te voldoen aan alle plichten, in de naam van het kind, die het document "registrearre partnerskip" hier aan verbindt. Aan de CJG coördinator, in de rol van ambtenaar van de burgerlijke stand, werd door alle 3 partners met volmondig "Ja, ik wil" geantwoord.

Van 12.30 tot 14.30 uur gaf mevrouw mr Van Boven een lezing voor samenwerkingspartners binnen het CJG (Jeugdgezondheidszorg, schoolmaatschappelijk werk, peuterspeelzaalwerk en kinderopvang, onderwijs, Timpaan, politie, Bureau Jeugdzorg). De lezing ging over slagvaardig samenwerken binnen de netwerkstructuur van het CJG conform de daarvoor nu geldende privacy regels mede gelet op de nieuwe politieke en juridische ontwikkelingen. Deze lezing was bijzonder inspirerend en praktisch toepasbaar voor alle aanwezigen.

Workshop 'Positief opvoeden werkt!'
's Avonds vond er voor ouders met kinderen tot 12 jaar een zgn. Tripple P avond plaats. Alle ouders uit Achtkarspelen waren welkom bij de gratis workshop 'Positief opvoeden werkt!' in MFC it Vleckehûs in Surhuisterveen. Tijdens de workshop kregen ouders informatie, advies en/of hulp om de opvoeding van hun kind(eren) gemakkelijker en plezieriger te maken. Ouders die deel willen nemen kunnen zich via cjg@achtkarspelen.nl aanmelden. Daarnaast vond er een zwangerschapsmarkt plaats.

Op www.cjgachtkarspelen.nl staat algemene opvoedingsinformatie vanaf de geboorte van een kind tot aan jong volwassenheid. Ook is er informatie op de website te vinden over activiteiten en cursussen in Achtkarspelen en omgeving.