Esgii: trendy producten van handgemaakt fairtrade vilt uit Mongolië


"Handfelted with love by..."

AMSTERDAM, 20101125 -- esgii (spreek uit: eskie) is het Mongoolse woord voor vilt en is dé nieuwe naam op het gebied van trendy producten uit Mongolië. Maak nu kennis met de producten op www.esgii.nl. Natuurvriendelijke en volgens fairtrade principes gemaakte kinderkamer- en woonaccessoires, op maat gemaakte kleding, sjaals en hoedjes, sloffen voor groot en klein, en tassen van prachtig Mongools vilt. Elk product heeft een bijzonder eigen verhaal en levert een positieve bijdrage aan een betere wereld. esgii werkt met verschillende Mongoolse producenten, voornamelijk met vrouwen. Zij verdienen door het maken van viltproducten genoeg geld om hun gezin te kunnen onderhouden.

Wat veel mensen niet weten is dat meer dan een derde van de bevolking in Mongolië ver onder de armoedegrens leeft en zodoende een direct gebrek heeft aan voedsel en andere eerste levensbehoeften. Daarom vindt esgii het heel belangrijk om de Mongoolse producenten een eerlijke prijs te bieden en hen te stimuleren in het ondernemerschap.

Liefde voor Mongolië

Tijdens een bezoek aan vrienden in Mongolië werd het hart van oprichtster Jolanda Thusgaard gestolen door het prachtige land en de mooie viltproducten. "Ik zag de superieure kwaliteit van de viltproducten in Mongolië en daar moest ik iets mee doen", vertelt ze gepassioneerd. Tijdens haar reis kocht ze de eerste producten in en wat als hobby begon, breidde zich in razend tempo uit. In 2010 uitte Jolanda's passie zich in de officiële oprichting van esgii en de recente opening van de webshop www.esgii.nl leidde al tot een groot aantal orders.

Zorg voor mens, dier en milieu

De producten van esgii zijn handgemaakt en uniek. Bovendien worden alle producten volgens de principes van fair trade gemaakt. Ze zijn waardevol en toch betaalbaar. Alles wordt gemaakt met zorg voor mens, dier en milieu. esgii investeert in een transparante, eerlijke samenwerking en geeft adviezen over trends in het westen. De producenten weten precies wat er in Nederland met hun producten gebeurt en weten ook voor welke prijs ze worden verkocht. esgii levert op deze manier producten die 100% feel good zijn.

esgii en MIM©

Ook is esgii vertegenwoordiger van MIM© (Made in Mongolia). MIM is een fair trade en non-profit initiatief waarbij Mongolen lokale middelen gebruiken om hun bestaan te verbeteren. Dit doen ze door op duurzame wijze en met behoud van tradities vilt te bewerken. Het atelier van MIM bestaat uit 27 vrouwen en heeft maar liefst 200 vrouwen opgeleid om viltproducten te maken. Als MIM grote aantallen moet produceren heeft ze dus genoeg gekwalificeerde vrouwen tot haar beschikking.

Wie is esgii?

Jolanda Thusgaard is geboren in Luxemburg en verhuisde op haar 24ste samen met haar Deense vriend Jakob naar Nederland om haar Nederlandse roots op te zoeken. Ze is moeder van een dochter van twee jaar. Ze bekleedde diverse functies in de uitgeverij- en reclamewereld. Na twaalf jaar in loondienst te hebben gewerkt hakte ze dit jaar de knoop door om voor zichzelf te beginnen en haar passie voor het vilt design te volgen. Jolanda hoopt dat esgii een stimulans is voor de Mongolen om meer van hun mooie producten naar het buitenland te exporteren.