Informatieavond Leonardo College Huizermaat Huizen succes


'Gelukkig leren ontwikkelen'

HUIZEN, 20101125 -- Op 24 november is er in de SG Huizermaat een informatieavond gehouden voor het in schooljaar 2010-2011 in deze school te starten Leonardo College. Het Leonardo College zal passend voortgezet onderwijs bieden aan hoogbegaafde/hooggetalenteerde leerlingen.

Met de start van een Leonardo College wordt er in de regio Gooi en omstreken een doorgaande onderwijslijn gelegd voor hoogbegaafde kinderen vanaf groep 3 basisonderwijs - op Leonardo basisschool De Werf in Huizen - tot en met het VWO diploma via het Leonardo College.

Voorwaarden voor aanname: het kind heeft een IQ van minimaal 130, is creatief in het bedenken van oplossingen en is gemotiveerd.

De avond werd geleid door Tanja de Ruyter, een van de twee coördinatoren van het Leonardo College.

Het doel van de avond was het informeren van ouders, potentiële leerlingen en (beroeps) belangstellenden. Deze avond was ook bedoeld om de belangstelling voor het initiatief te peilen, zodat de Huizermaat zich zo goed mogelijk voor kan bereiden op het eerste jaar van het Leonardo College. Tevens was er ruimte voor het stellen van vragen.

Sprekers deze avond waren Han Doove, directeur van de SG Huizermaat en Bart Smoors - de tweede Leonardo coördinator.

Namens de Leonardo Stichting, die het Leonardo onderwijs ontwikkelt en het Leonardo concept waarbinnen kinderen met een hoog leervermogen zich in een uitdagende leeromgeving zonder belemmeringen en in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen bewaakt was Henk van Keulen aanwezig. Hij is voor de Leonardo Stichting de accountmanager VO.

Gedurende deze avond is het onderwijsconcept besproken. Belangrijke pijlers zijn topdown leren en onderwijs in homogene groepen. Deze homogene groepen passen in het pedagogisch klimaat waar de visie van de SG Huizermaat "onderwijs op maat voor iedereen" centraal staat. Ook de toelatingsprocedure is aan de orde komen.

Han Doove: Er is plek voor 20 kinderen in iedere klas. De extra kosten voor dit onderwijs bedragen, naast de reguliere vergoeding van de Overheid, ¤1000 tot ¤ 1500 per leerling per jaar. Voor de start van de school moeten de financiering rond zijn.

Om Leonardo onderwijs mogelijk te maken is er een lokaal of regionaal altijd een steunstichting. In deze regio de Stichting Vrienden Leonardo Onderwijs Gooi en omstreken (Leonardogooienomstreken.nl). Van de ouders van de leerlingen wordt er verwacht dat ze meedenken, meedoen en meebetalen om de realisatie van de school financieel haalbaar te maken en houden.

De presentatie:
* Cognitief:
-(zelf leren) vragen stellen
- versterken van cognitieve vaardigheden
- uitdagende vakinhoud

* Sociaal -emotioneel:
- individuele begeleiding en zorg
- mentoraat, doen waar we goed in zijn

De spil van de schooldag is het mentoraat.

Deze onderwijs vorm is niet te vergelijken met een VWO, VWO+ of gymnasium.

Uitvoerbaarheid:
- door en met de docenten van de Huizermaat. Het team is al samengesteld.
- het financiële plaatje moet rond zijn.

De school start niet perse alleen met een brugklas, ook leerlingen die al in het VO zitten zijn van harte welkom. Aanname alleen bij afdoende leerlingen voor dat jaarniveau. Een volledige school met 6 jaarklassen is een optie bij afdoende aanmeldingen.

Naast een ingeperkt basisprogramma is er ruimte voor extra vakken zoals filosofie, schaken, Chinees/Japans, etc. Deze extra vakken moeten nog definitief bepaald worden.

Er zal nauw worden samengewerkt met de Stichting Vrienden, de Leonardo Stichting en de universiteiten van Amsterdam (ILO) en Leiden (Iclon). Daarbij is er een subsidie van de VO raad ontvangen voor onderzoek naar goede didactiek voor hoogbegaafde kinderen.

Er was na de presentatie van Bart Smoors gelegenheid tot het stellen van vragen aan het panel, bestaande uit Han Doove, Bart Smoors en Henk van Keulen. Er werden veel vragen gesteld. Het onderwijs voor het Leonardo College is nog volop in ontwikkeling, daarom kon nog niet op alle vragen al een antwoord kunnen geven. Er zal nog een vervolgavond komen.

Aanmelden of informatie opvragen kan via leonardo@hzm.gsf.nl





Ingezonden persbericht