Ingezonden persbericht


Sophies AL gaat open
Utrecht's jongste plek voor kunst en cultuur vanaf 25 november geopend voor publiek

Utrecht, 12 november 2010 - Na Sophie's Palace, Boulevard d'Unica, Sophie's Winter Palace en Babel opent de Utrechtse organisatie Sophies Kunstprojecten op 25 november 2010 om 17.00 uur de deuren van Sophies AL.

Sophies AL is allesomvattend. Het voormalige HBO-pand aan de Archimedeslaan in de Utrechtse wijk Rijnsweerd heeft een tijdelijke nieuwe functie gekregen, in de vorm van een culturele en creatieve plek die de komende vijf jaar voortdurend in beweging is. Het hele pand heeft een vloeroppervlakte van 21.000 m2. Tweederde hiervan wordt gebruikt voor kunst en cultuur in de breedste zin van het woord. In het pand komen ateliers, expositieruimtes, creatieve multifunctionele ruimtes, een restaurant - met het grootste terras van Utrecht op het zuiden - een café, een Nuseum, een koffiebar, oefenruimtes voor bands en muzikanten en natuurlijk is er ook weer een nachtclub net als bij Babel en Sophie's Palace. 6600 m2 is door Stichting Tijdelijk Wonen verbouwd tot 192 studentenwoningen.

De initiatiefnemer van Sophies AL is Sophies Kunstprojecten. Directeur Marion Jacobse licht toe: "Sophies Kunstprojecten is altijd op zoek naar ruimte en gelegenheid voor kunst en cultuur. Een aantal jaar geleden werd ons gevraagd of wij niet iets konden doen met het oude HBO pand aan de Archimedeslaan in Utrecht. Dat was voor ons een regelrechte droom die werkelijkheid kon worden, aangezien ons laatste project Babel alweer een tijdje geleden afgesloten was. Jaren en vele overleggen en plannen later zijn we dan wij eindelijk zover dat Sophies AL open gaat. We staan te popelen om te laten zien wat er allemaal gecreëerd wordt."

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de verbouwing van het pand, een flinke klus gezien de omvang van het project. Na de verbouwing blijft Sophies AL in beweging: ruimtes zullen eens in de zoveel tijd door kunstenaars onder handen genomen worden, de keuken van het restaurant zal ook altijd aan verandering onderhevig zijn en de exposities gaan elkaar in een rap tempo afwisselen. Daarnaast wordt Sophies AL de plek voor verschillende nieuwe festivals in Utrecht.

Sophies AL opent op 25 november om 17.00 uur met de tweede editie van de expositie Created in Utrecht. Dat is een verkooptentoonstelling gemaakt door 66 Utrechtse kunstenaars en creatieven. De expositie is multidisciplinair, waarbij vrijwel geen enkel 'genre' overgeslagen wordt, en loopt tot en met 19 december 2010. Aan het einde van het jaar volgt de vuurdoop voor de nachtclub in Sophies AL. Dan wordt het oud en nieuw feest Sophies Ball georganiseerd, een samenwerking van Stekker en Sophies AL.

Hoe dan ook, het staat in ieder geval als een paal boven water dat Utrecht een imposant en aantrekkelijk creatief epicentrum rijker is, dat voor velen een verrijking zal zijn.