Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694

Den Haag, 24 november 2010

PvdA organiseert hoorzitting over babysterfte

Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) brengt politici, wetenschappers en professionals op 25 november in de Tweede Kamer bijeen om meer duidelijkheid te krijgen over de vraag hoe er voor gezorgd kan worden dat de babysterfte in Nederland eindelijk wordt teruggedrongen.

Nederland heeft al jaren de hoogste babysterfte van Europa. Jaarlijks sterven in Nederland rond de geboorte zo'n 1.700 baby's. De dood van 400 van hen is 'vermijdbaar'. De Stuurgroep Zwangerschap en geboorte bracht daarover in december 2009 een rapport uit aan minister Klink van Volksgezondheid. Dit rapport werd opgesteld door alle bij zwangerschap en geboorte betrokken beroepsgroepen, van verloskundigen tot gynaecologen en ziekenhuizen

De Stuurgroep heeft een aantal heldere aanbevelingen gedaan die echter niet meteen werden uitgevoerd, door de val van het kabinet. Nieuwe onderzoeken hebben voor onrust gezorgd omdat deskundigen het oneens zijn over de risico's van thuis bevallen. De PvdA vindt het daarom tijd voor een breed debat, waarbij de veiligheid van baby's én de keuzevrijheid van ouders centraal moeten staan.

Hoewel het nieuwe kabinet voornemens is te reageren op eerder onderzoek naar babysterfte is wachten voor Arib geen optie. Arib: "De verschillende deskundigen hebben soms tegenstrijdige of zelfs onverenigbare opvattingen. Dat maakt zwangere vrouwen onzeker en draagt op geen enkele manier bij aan een gezonder klimaat voor bevallingen. Door iedereen bij elkaar te brengen, hoop ik tot antwoorden te komen waar de zorg beter van wordt en waar ouders in spé echt iets aan hebben".

De inzet van het debat is niet alleen gericht op het verbeteren van de veiligheid, het optimaliseren van de zorg en het scheppen van meer duidelijkheid. Het moet vooral ook een aanzet zijn om de beroepsgroepen die met bevallingen te maken krijgen dichter bij elkaar te brengen. De PvdA wil er alles aan doen om gynaecologen, verloskundigen en kraamverzorgenden beter te laten samenwerken. Er zijn nu nog te veel berichten die er op wijzen dat de onderlinge communicatie tekort schiet en tot onvoldoende goede zorg leidt. Dat is onacceptabel. Het gaat om optimale zorg voor moeder en kind en niet om een domeindiscussie.

Noot voor redacties

noot voor de redactie

Partij van de Arbeid