Opening Nationaal Documentatiecentrum Maarten 't Hart


Maarten 't Hart verricht opening

MAASSLUIS, 20101108 -- Maarten 't Hart opent op donderdag 25 november het Nationaal Documentatiecentrum Maarten 't Hart. Tijdens de opening zullen Maarten van Buuren en Anton Korteweg een inleiding houden over het werk van Maarten `t Hart. De burgermeester van Maassluis zal het eerste exemplaar van de speciaal voor deze opening uitgebrachte uitgave "Dienstreis naar Maassluis" in ontvangst nemen. Aan het slot van de bijeenkomst zal Maarten 't Hart zelf de openingshandeling verrichten.

Doelstelling
Het documentatiecentrum stelt zich tot doel het in standhouden van het fysieke documentatiecentrum in de bibliotheek van Maassluis, het digitale documentatiecentrum via de website van de stichting www.maartenthart.nl, het up to date houden van de collectie en het (laten) verrichten van activiteiten rondom het documentatiecentrum.
Middels deze activiteiten wil het documentatiecentrum informatie geven over het leven en werk van de schrijver Maarten 't Hart, een virtuele en fysieke plek bieden aan geïnteresseerden, scholieren, studenten, lezers en liefhebbers van het werk van Maarten 't Hart.

Fysiek documentatiecentrum
In het bezoekerscentrum van het Documentatiecentrum in de bibliotheek Maassluis kunnen documenten worden geraadpleegd (papier en digitaal) en kan audiovisueel materiaal worden beluisterd en bekeken. Tevens kan een permanente wisselexpositie worden bezocht met unieke stukken uit de collectie van Ardjan Noorland.

Website
Op de website van het Documentatiecentrum www.maartenthart.nl, n van de grootste en meest uitgebreide websites over een levende Nederlandse schrijver, is informatie over het werk van Maarten 't Hart te vinden, waaronder een zeer uitgebreide bibliografie van alles wat ooit door en over Maarten 't Hart is gepubliceerd (meer dan 19.000 items).

Bezoekadres
Het Nationaal Documentatiecentrum Maarten 't Hart is te bezoeken in de bibliotheek van Maassluis aan de Uiverlaan 18 te Maassluis. De website is te raadplegen op www.maartenthart.nl

Comité van aanbeveling
Het Comité van aanbeveling van het Nationaal Documentatiecentrum Maarten 't Hart bestaat uit de volgende personen:

Dhr. J. Franssen, Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid Holland
Dhr. L. Jansen, uitgeefdirecteur De Arbeiderspers en Balans
Dhr. K. Karssen, burgemeester Maassluis
Dhr. A. Korteweg, oud hoofdconservator Nederlands Letterkundig museum
en Documentatiecentrum, Neerlandicus
Dhr. H. Kuitert, Nederlands theoloog en ethicus
Dhr. W. de Moor, auteur, recensent en didacticus
Dhr. R. Plasterk, wetenschapper en politicus
Dhr. L. Voogt, directeur Sectorinstituut Openbare Bibliotheken, oud directeur museum Meermanno


Aanvullende informatie:

Anton Korteweg: Anton Korteweg studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. In 1979 werd hij aangesteld bij het Letterkundig Museum. In zijn periode als hoofdconservator (directeur) verhuisde het museum in 1982 van de Haagse Juffrouw Idastraat naar het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek. Een ander wapenfeit was in 1996 de aankoop van het manuscript van de roman De Avonden van Gerard Reve voor 160.000 gulden. Zijn afscheid wegens pensionering vond plaats in januari 2009. Hij werd opgevolgd door Aad Meinderts.
Sinds zijn debuut in het literair tijdschrift Tirade in 1968 heeft Anton Korteweg met regelmaat dichtbundels gepubliceerd. Zijn poëzie kenmerkt zich door de ironische beschrijving van kleine gebeurtenissen, die gevoelens van melancholie oproepen. Zijn enigszins afstandelijke stijl bedient zich van woordspelingen en archaïsmen en een alledaagse woordkeuze voor verheven onderwerpen. Voor zijn poëzie werd Korteweg in 1986 de A. Roland Holst-Penning toegekend.
Maarten van Buuren: Maarten van Buuren is als Hoogleraar Moderne Franse Literatuur verbonden aan de Universiteit van Utecht. Hij is gespecialiseerd in literatuurtheorie en Franse literatuur uit de XIXe en XXe eeuw. Van Buuren vertaalde werk van onder meer Cioran, Valéry en La Rochfoucauld. Hij schrijft regelmatig over kunst en literatuur voor 'De Groene Amsterdammer', 'Armada'en 'NRC Handelsblad. Maarten van Buuren heeft de afgelopen jaren de boeken "Kikker gaat fietsen" over zijn persoonlijke ervaring met depressie en "Het hoofd van mijn dromen" over de Maassluise wijk het Hoofd geschreven.

donderdag 25 november 2010 om 16:30 uur Locatie: Koningshof, Uiverlaan 20 te Maassluis (gelegen naast de bibliotheek Maassluis)

Het documentatiecentrum heeft een website www.maartenthart.nl en een bezoekerscentrum in de bibliotheek van Maassluis.





Ingezonden persbericht