Zwartsluizer zwembad eerste in Nederland met LED basisverlichting


ZWARTSLUIS, 20101125 -- Voorop lopen met innovatieve technieken is niet alleen weggelegd voor grote zwembaden in de Randstad. Dit werd vrijdag 19 november duidelijk tijdens het kennis event "Innovatie in Zwembaden" in Zwartsluis. Zwembad De Kragge in Zwartsluis, het enige zwembad in Nederland met het ISO 9001-2008 certificaat, loopt voorop als het gaat om de toepassing van innovatieve en duurzame technieken. Tijdens het kennis event introduceerde men de nieuwste aanwinst, LED basisverlichting ter vervanging van de conventionele TL basisverlichting in de zwemzaal. Ook hiermee heeft het Zwartsluizer zwembad weer een primeur te pakken.

Vrijdag 19 november bood zwembad De Kragge in Zwartsluis podium aan innovatie, duurzaamheid en veiligheid. Het zwembad organiseerde in samenwerking met provincie Overijssel, leveranciers en adviesbureaus een kennis event gericht op innovatie in zwembaden. Aanleiding van het event was de introductie van de nieuwe LED basisverlichting en LED onderwaterverlichting in de zwemzaal. Hiermee is het Zwartsluizer zwembad het eerste zwembad in Nederland met LED als basisverlichting in de zwemzaal.

Producent van de verlichting, EVA Optic B.V., tevens gevestigd te Zwartsluis, rustte het Zwartsluizer zwembad als eerste Nederlandse zwembad uit met haar LEDline LED basisverlichting. LED wordt vaker toegepast als sfeerverlichting in zwembaden, echter was er tot nu toe geen oplossing voor het vervangen van de conventionele basisverlichting in zwemzalen door LED. Om de veiligheid te kunnen garanderen worden er nu eenmaal strenge eisen gesteld aan de lichtopbrengst in zwemzalen. EVA Optic heeft met haar LEDline als eerste een passende LED oplossing weten te ontwikkelen welke voldoende lichtopbrengst heeft om te voldoen aan deze eisen.

Het event werd geopend door wethouder Boshove van de gemeente Zwartewaterland. Na een voorwoord van bestuursvoorzitter Huls werd de nieuwe LED verlichting in stijl gepresenteerd d.m.v. een indrukwekkende lichtshow. Aansluitend volgde een presentatie van EVA Optic over de LED basisverlichting en LED onderwaterverlichting. Het bedrijf is uniek in het leveren van een totaaloplossing aan LED verlichting voor zwembaden. Niet alleen kan er veel energie worden bespaard door de toepassing van LED, juist ook de veiligheid wordt door een combinatie van LED verlichting boven en onder water flink verbeterd. Uit de praktijk blijkt dat bij veel zwembaden juist hierop nog de nodige winst te behalen valt.

Dhr. Floor van Floor Consult hield een presentatie over het ISO 9001-2008 traject. Zwembad De Kragge is momenteel het enige zwembad in Nederland dat dit certificaat heeft behaald en jaar na jaar weet vast te houden. Dit kwaliteitsmanagement certificaat toont aan dat het zwembad voldoet aan een groot aantal eisen en regels op het gebied van veiligheid, innovatie en duurzaamheid.

Mevr. Van Latum van de Provincie Overijssel ging in haar presentatie met name in op subsidiemogelijkheden voor innovatieve zwembaden en de voordelen van het uitvoeren van een energieonderzoek in zwembaden waarin wordt onderzocht op welke gebieden kansen liggen m.b.t. energiebesparing in het zwembad. De laatste gastspreker van Geveke Techniek wist het veelzijdige programma compleet te maken met een uiteenzetting van mogelijkheden voor warmteterugwinning en het gebruik van restwarmte in zwembaden.

EVA Optic B.V.