Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
's-Hertogenbosch, 12 oktober 2010

Nieuwe media en nieuwe didactiek niet meer alleen het domein van de innovatieve docent 2e Nationale Docentencongres Talen laat docenten ervaren hoe ze talenonderwijs vernieuwen

Educatieve uitgeverij Malmberg, die dit jaar 125 jaar bestaat, vindt het belangrijk om te blijven vernieuwen. Op donderdag 25 november 2010 organiseert Malmberg ToTaal 2010. Deze dag voor docenten uit het voortgezet onderwijs staat geheel in het teken van vernieuwing in het talenonderwijs.

Harm Edens en Bas Haring over verandering in onderwijs In 2006 organiseerde Malmberg een congres voor 650 talendocenten uit het voortgezet onderwijs. Dit succes krijgt nu een vervolg. In het gloednieuwe congrescentrum 1931 in 's-Hertogenbosch organiseert Malmberg ToTaal 2010. Vooraanstaande sprekers op het gebied van nieuwe media en nieuwe didactiek verzorgen inspirerende sessies vol nieuwe inzichten. Harm Edens is dagvoorzitter en Bas Haring prikkelt de docent met een lezing over wat beter is: de langzame of de snelle verandering in het talenonderwijs?

Het gaat zeker niet alleen om de technische vernieuwingen Over vernieuwingen in het onderwijs wordt veel gepubliceerd, met name over de technische kant. Nieuwe (internet)technieken zoals Skype, spraakherkenning en Google Translate zullen zeker grote invloed hebben op het onderwijs, maar er wordt vaak vergeten dat er binnen het talenonderwijs ook veel nieuwe didactische inzichten zijn. Door breinonderzoek wordt er steeds meer bekend over bijvoorbeeld (vreemde) taalverwerving. Daarnaast kan het talenonderwijs ook leren van nieuwe didactische inzichten die er zijn over het gebruik van games.

De praktijk blijft vaak onderbelicht
"De praktische kant van vernieuwingen komt vaak nauwelijks aan de orde. Terwijl wij als educatieve uitgeverij vinden dat het inzetten van nieuwe media en nieuwe didactiek niet meer alleen het domein moet zijn van de innovatieve docent," zegt Hans Prins, uitgeefmanager Talen bij Malmberg. "Daar willen wij met het organiseren van het 2e Nationale Docentencongres Talen aan bijdragen. Ons doel is bereikt als de docent naar huis gaat met nieuwe inzichten en vooral met praktische tips voor in de les," aldus Hans Prins.

Kijk voor meer informatie over ToTaal 2010 op www.totaal-malmberg.nl.

Einde persbericht