Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Nijmegen, 10 november 2010

Topmuzikanten zingen Willem Elsschot tijdens Poetracks

Op donderdag 25 november staan Elle Bandita, Philip Bosschaerts (Mintzkov), Daily Bread, Gregory Frateur (Dez Mona), The Bony King of Nowhere en La Femme Belge in Doornroosje in Nijmegen. Zij pluggen hun gitaren in een gedicht van Willem Elsschot, in het kader van Poetracks: de succesformule van Literair Productiehuis Wintertuin waarbij topmuzikanten een gedicht van een literair zwaargewicht bewerken tot een popsong.

Willem Elsschot (1882 - 1960) schreef klassieke romans als Kaas, Lijmen/Het Been en Villa des Roses, maar publiceerde ook prachtige poëzie. Drie gedichten, die de tand des tijds ruimschoots hebben doorstaan, komen aan bod: 'K heb in mijn jeugd gelijk een beest gezopen, De Klacht van den Oude en Het Huwelijk (met de beroemde zin: 'tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren').

Het belooft een bijzondere editie te worden, met prachtige nieuwe liedjes van topmuzikanten waar we de komende tijd nog veel van gaan horen:


* Elle Bandita is een Rotterdamse rockdiva. Ze is beïnvloed door Nirvana and Sonic Youth en punkbands als The Ramones en The Dead Kennedys. Vorig jaar verscheen haar cd Queen of Fools en rockte ze op menig podium, speciaal voor Poetracks gaat ze solo op akoestische gitaar.


* Philip Bosschaerts is zanger en gitarist van Mintzkov, de rockband die sinds 1996 de poppodia bestormt. Mintzkov is geïnspireerd door Pixies, Grandaddy Sonic Youth, The Cure en dEUS maar heeft in de loop der jaren een heel eigen geluid ontwikkeld. Dit voorjaar verscheen het zeer goed besproken album Rising Sun, Setting Sun.


* Daily Bread maakt 'sexy garage dance'. Freesonica schreef: "Denk aan een enerverende combi van de rauwe energie van de '60's garagerock, het tegendraadse van de Nederlandse Indierockscene en de dancegrooves van electro". Vorig jaar verscheen de debuutplaat van de jonge honden uit Friesland 'Well, you're not invited' bij Excelsior Recordings en die sloeg in als een bom.
* Bekijk hun Poetrack: http://www.youtube.com/watch?v=npHV6_7w9cQ


* Gregory Frateur is de zanger van Dez Mona, de geweldige Vlaamse band die vergeleken wordt met Anthony and The Johnsons en Nina Simone. Met hun eigen interpretatie van gospel en negro-sprituals zoeken ze de zuivere essentie op van het genre waar hoop en wanhoop in elkaars staarten bijten. De afgelopen jaren bouwden ze een indrukwekkende live-reputatie op. Voor Poetracks in speciale bezetting met Andrew Claes en Sjoerd Bruil, onder de naam 'Hard Black'.


* Achter The Bony King Of Nowhere gaat de Gentenaar Bram Vanparys schuil. Vorig jaar debuteerde hij met de succesvolle plaat Alas my love. Humo schreef: 'Zo iemand maakt van de toekomst weer iets om naar uit te kijken'. Voor Poetracks laat hij zijn band thuis en speelt hij solo.


* La Femme Belge brengen een ode aan de Belgische vrouw in de beste traditie van de odebrengerij. Op viool, gitaar en contrabas en met een machtige stem vooraan proberen ze met eigen songs en interpretaties van klassiekers de geesten van Django, Satchmo en Brel te bezweren. Hitsige gipsy swing, jazzy blues of zeemzoeterige ballads, La Femme Belge zet het naar haar hand.

Zesde editie

Dit is de zesde editie van Poetracks. Voorgaande jaren stond onder meer Giovanca op het podium met Remco Campert, bracht Ellen ten Damme een ode aan Harry Mulisch en scoorde Absynthe Minded met 'Envoi' een hit met een gedicht van Hugo Claus.

Wintertuinfestival
Poetracks is onderdeel van het Wintertuinfestival, dat van 24 tot en met 28 november plaatsvindt in Nijmegen. Het grootste literatuurfestival van Nederland verwelkomt onder meer Adriaan van Dis, Tommy Wieringa, Bernlef, Kader Abdolah, Douwe Draaisma, Ingmar Heytze, Eric Corton, Peter Verhelst, Awee Prins, Monokino, Bertolf en Dennis Storm.

POETRACKS - ELSSCHOT

DATUM: DONDERDAG 25 NOVEMBER 2010

ZAAL OPEN: 20:00 UUR

AANVANG: 21:00 UUR

TOEGANG: ¤ 10 / ¤ 8 / passe-partout Wintertuinfestival

LOCATIE: DOORNROOSJE, GROENEWOUDSEWEG 322, NIJMEGEN

KAARTVERKOOP EN INFO: WINTERTUIN.NLte
http://www.wintertuin.nl/festivals/wintertuinfestival/donderdag-25-november/rtuin is het eerste Nederlandse Literaire Productiehuis. Wintertuin ontwikkelt nieuwe producties op het snijvlak van literatuur en andere kunsten. Jaarlijks in mei in Arnhem en in november in Nijmegen organiseert het productiehuis het Wintertuinfestival.