Ingezonden persbericht


"500 jaar Beiaard,

de toekomst van de Maaseiker beiaard"

Causerie door de heer Erik Vandevoort, stadsbeiaardier van Peer en leraar aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen.

Datum: donderdag 25 november 2010 om 20.00 uur

Locatie: De Beurs (auditorium), Markt 7, B-3680 Maaseik. Tel. +32 89 56 68 86

Inkom: ¤ 3 en ¤ 2 voor leden van de organiserende de verenigingen.

In Vlaanderen en ook wereldwijd wordt dit jaar '500 jaar beiaard in Vlaanderen' gevierd! In dat kader zal Erik Vandevoort ons leiden in woord, beeld en klank doorheen vijf eeuwen beiaardmuziek, van beieren over klokkenspel tot beiaardspel. Momenteel is de Maaseiker beiaard enkel bespeelbaar via een computer met vooraf ingespeelde muziek of via een digitaal klavier waarmee elektromagnetisch aangestuurde klepels met een door de installateur bepaalde vaste aanslag worden geactiveerd. In het geheugen zijn tot op heden 81 melodieën en muziekstukjes van allerlei aard opgeslagen Aangepast aan de jaarperiode worden ze wisselend ten gehore gebracht.

Mogelijk is de causerie van Erik Vandevoort een aanzet om de beiaard van het Stadhuis in Maaseik ook met een mechanisch klavier bespeelbaar te maken. Bij bepaalde gelegenheden kan dan ook 'live' gemusiceerd worden op een concertwaardige beiaard in 'de living van Maaseik' zoals wijlen Pater Sangers de Maaseiker markt treffend omschreef!

Erik Vandevoort is stadsbeiaardier van Peer en leraar aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen. Hij heeft voor de Kon. Beiaardschool ook een beiaardklas in de lesplaats Peer opgericht.

Sinds 1992 hangt in de toren van de Peerse Sint-Trudokerk, de Reus der Kempen, een beiaard met momenteel 64 klokken. Ieder jaar worden tijdens het zomerseizoen beiaardconcerten georganiseerd met stadsbeiaardier Erik Vandevoort en gastbeiaardiers uit binnen- en buitenland, dikwijls in samenspel met andere musici!

De website www.beiaardpeer.be bevat het programma van de concerten, concertfragmenten via YouTube, een beknopt historisch overzicht van de Peerse beiaard, informatie over de beiaardklas en een fotoalbum.