Ingezonden persbericht


Persbericht

Brahms' Derde

Eerbetoon aan de liefde

Groningen, 17 november 2010 - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) brengt eind november een concertserie met muziekwerken die het in zich hebben om bij de luisteraar onmiddellijk beelden op te roepen. Op het programma staan De Woudduif van Dvorák, Folk Songs van Berio en Brahms Symfonie nr. 3. De concerten vinden plaats op 25 november in Groningen, 26 november in Leeuwarden en 27 november in Emden. Het NNO staat onder leiding van zijn chef- dirigent Michel Tabachnik met de Mezzosopraan Cora Burggraaf.

Brahms' Derde

Sommige muziekwerken hebben het in zich om bij de luisteraar onmiddellijk beelden op te roepen. Deze drie stukken doen dat vast en zeker. Als eerbetoon aan zijn vrouw en muze, de wereldberoemde mezzosopraan Cathy Berberian, arrangeerde Berio volksliederen- voornamelijk over de liefde- uit vele landen. Deze Folk Songs worden elk in hun eigen taal gezongen! Over liefde gesproken: Dvoráks De Woudduif, gebaseerd op een Tsjechisch gedicht, verklankt het verhaal van een jonge dame die haar man vergiftigt om met haar minnaar te kunnen trouwen. Een onophoudelijke koerende woudduif boven het fraf van de vermoorde man verstoort het prille geluk. Ook Brahms liet zich in zijn meest romantische Derde symfonie inspireren door de liefde. Hij was vijftig jaar, verliefd, omringd door vele vrienden en bewonderaars en op het hoogtepunt van zijn kunstenaarschap. Een symfonie vol prachtige melodieën met een stormachtige finale.

Luciano Berio
Halverwege de jaren 1960 verbaasde Luciano Berio vriend en vijand met zijn Folk Songs. Berio was toen voor vele (conservatieve) concertgangers één van die griezelige avantgardisten die muziek degradeerden tot orronvriendelijke geluidmakerij - en kijk, uit dezelfde pen bleken deze warmbloedige, innemende hercomposities van traditionele volksliederen te vloeien.

Antonin Dvorák
we spreken van muzikale juweeltjes ondanks het feit dat de muziek het verhaal niet altijd even helder verklankt. Vier van de vijf symfonische gedichten die hij allen in 1896 compneerde waren geïnspireerd op teksten van de bekende Tsjechische dichter K.J. Erben.

Programmaoverzicht

Dvorák De Woudduif

Berio Folk Songs

Brahms Symfonie nr. 3

Dirigent Michel Tabachnik

Mezzosopraan Cora Burggraaf

Do 25 november | Groningen | De Oosterpoort |20.15 uur *| vanaf ¤ 20,50 www.de-oosterpoort.nl | 050- 368 03 68

Vr 26 november | Leeuwarden | De Harmonie |20.15 uur *| vanaf ¤ 22,50 www.harmonie.nl| 058- 233 02 33

Za 27 november | Emden | Neues Theater Emden | 20.00 uur| vanaf ¤ 21,00 www.kuckkuck-emden.de |


* Gratis lezing één uur voor aanvang concert.

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland, zoals in 2007 in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld re beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren divers e CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van h et orkest. Daarnaast is de Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest.

Michel Tabachnik - Chef-dirigent
Michel Tabachnik studeerde piano, compositie en orkestdirectie in Genève en werd gecoacht door grote dirigenten als Igor Markevitsj, Herbert von Karajan en Pierre Boulez. Vier jaar lang was hij ook assistent-dirigent van Boulez. Michel Tabachnik was chef-dirigent van het orkest van de Gulbenkian Foundation in Lissabon, het Orchestre Philharmonique de Lorraine en het Ensemble InterContemporain in Parijs. Het CV van Tabachnik toont verder engagementen bij de Berliner Philharmoniker, het Filharmonisch Orkest van St. Petersburg, het Orchestre de Paris en het Concertgebouworkest. Hij was gastdirigent bij de Canadese Opera Company in Toronto alwaar hij Lohengrin, Butterfly, Carmen en Rake's Progress dirigeerde. Michel Tabachnik is een reguliere gast in 'Cité de la Musique' en 'Salle Pleyel' te Parijs. In de afgelopen seizoenen dirigeerde hij er de Prague Philharmonia en de Brussels Philharmonic Sinds september 2005 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het NNO. Hij heeft grote affinitei t met jonge musici en dirigeerde verschillende internationale jeugdorkesten. Hij was artistiek directeur van L'Orchestre des Jeunes du Québec en l'Orchestre des Jeunes de la Méditerranée. Ook gaf hij vele masterclasses in onder andere Hilversum (NOS), Lissabon (the Gulbenkian Foundation) en de conservatoria van Parijs, Stockholm en Kopenhagen. Michel Tabachnik is bovendien een gerespecteerd componist. Daarnaast is hij met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Brussels Philharmonic.

Cora Burggraaf
De Nederlandse Cora Burggraaf studeerde aan het Konklijk Conservatorium in Den Haag, de Royal College of Music en de National Opera Studio; beide in Londen. Momenteel studeert ze bij Margreet Honig. Recentelijk was zij te horen met onder meer het Rotterdam Ohilharmonisch Orkest, het Radio Kamer Orkest, Combattimento Consort en Ensemble Matheus. zij geeft vele liedrecitals door heel Europa en zal dit seizoen haar recitaldebuut maken in Noord-Amerika. Op het operatoneel was ze te horen in onder andere Dido and Aeneas in Aix-en-Provence en Tamerlano in Bordeaux met Emmanuelle Haïm. Voor Garsington Opera zong ze in Strauss Arabella en Mozart Il re pastore. Ze maakte haar debuut in de Royal Opera House in Londen als Bella in Tipett Midsummer Marriage, waarmee ze in 'The Observer' werd uitgeroepen tot 'Most Promising Newcomer of the Year'. Zij zong verder Susanna in Mozart Figaro voor San Fransisco Opera, Zerlina in Don Giovanni voor de Nederlandse Opera, Hänsel in Hänsel und Gretel voo r Welsh National Opera en zeer recentelijk Stéphano in Gounods Roméo et Juliette voor de Salzburger Festspiele. Toekomstplannen zijn onder meer Cherubino in Figaro voor Welsh National Opera, een solovoorstelling over Ophelia bij het Onafhankelijk Toneel, en een hoofdrol in de nieuwe opera van Peter Eötvös voor de Bayerische Staatsoper in München.

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.