Maastricht University

'Zeer goed, geld terug'

Topstudenten krijgen hun collegegeld terug: uitreiking op 25 november

Een groep van 413 studenten van de Universiteit Maastricht ontvangt 25 november aanstaande hun Top 3% certificaat tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Theater aan het Vrijthof. De beste 3% studenten krijgen dan een beurs die gelijk is aan het door hen betaalde collegegeld.

Deze baanbrekende regeling wordt nu voor het derde opeenvolgende jaar uitgevoerd. De regeling is getrapt ingevoerd, dit jaar zijn voor het eerst alle studiejaren meegenomen. 27 Studenten krijgen de beurs ook voor de derde keer, waarmee ze hun hele bacheloropleiding met volledige compensatie van het collegegeld (oftewel 'gratis') hebben doorlopen.

De groep van 413 gelauwerde studenten is een weerspiegeling van de internationaal samengestelde studentenpopulatie. Het merendeel komt uit Duitsland (215), Nederland (165) en België (16). De rest is afkomstig uit Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Malta, Noorwegen, Roemenië, Rusland, Saoudi-Arabië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Turkije, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk.

De Top 3% regeling is een concrete uitwerking van het beleid om getalenteerde studenten aan te trekken, te stimuleren, koesteren en te belonen. De Universiteit Maastricht speelt in het nationale en internationale hoger onderwijs een voortrekkersrol op het gebied van talentontwikkeling, bevordering van onderwijsprestaties en kwalitatief hoogstaand onderwijs. Toponderwijs is mede afhankelijk van de combinatie van goed onderwijs en gemotiveerde/talentvolle studenten. De 3% regeling is een van de maatregelen om getalenteerde studenten uit binnen- en buitenland aan te trekken. Zij zorgen voor een vliegwieleffect omdat juist in het Maastrichtse PGO-onderwijssysteem de wisselwerking tussen de studenten van groot belang is. Van de aanwezigheid van talentvolle studenten profiteren de overige studenten direct en krijgt de kwaliteit van onderwijs een extra impuls.

Uit de regeling blijkt dat de Universiteit Maastricht daadwerkelijk bereid is extra te investeren in talentontwikkeling en onderwijskwaliteit. Dat is belangrijk, zeker in een land dat zich actief inzet voor de ontwikkeling van een internationaal erkende kenniseconomie, maar tegelijk te kampen heeft met een 'zesjesmentaliteit'.

Selectie van de beste 3% studenten vindt plaats per faculteit, die eigen selectiecriteria vaststelt op basis van een aantal universiteitsbrede voorwaarden. Studenten kunnen elk jaar opnieuw meedingen. Voorwaarde is dat de student zijn of haar studie voortzet aan de UM in het daaropvolgende studiejaar. Dit geldt uiteraard niet voor de studenten die een eenjarige masteropleiding hebben gevolgd. Zij krijgen hetzelfde bedrag uitgekeerd in de vorm van een prijs.