Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
November 2010

Deel 10 in veelgeprezen reeks:
De Nederlandse biodiversiteit

In de gezaghebbende serie 'De Nederlandse Fauna' verschijnt op donderdag 25 november a.s. het tiende deel: De Nederlandse Biodiversiteit. Van cyanobacteriën tot mosdiertjes en van kranswieren tot vogels: alle Nederlandse soortengroepen komen in dit jubileumdeel aan bod. Honderden Nederlandse specialisten werkten eraan mee. Het resultaat is een rijk geïllustreerd, hoogstaand én toegankelijk naslagwerk, geschikt voor liefhebbers en professionals.

Nederland kent een enorme verscheidenheid aan soorten. De diversiteit is veel groter dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Iedereen ziet wel de vogels in de tuin en de bermen vol bloemen, maar hoe anders is dat voor de duizenden onbekendere soorten van bodem, sloot of akkerrand. Daar wemelt het van de minidiertjes, planten, algen en schimmels. Deze verborgen biodiversiteit is niet alleen verbazend rijk, maar ook van groot ecologisch belang. En voor wie er oog voor heeft, is iedere wandeling een ontdekkingstocht.

In 2010, het Jaar van de Biodiversiteit, verschijnt het toepasselijke tiende deel in de gezaghebbende serie 'De Nederlandse Fauna': De Nederlandse Biodiversiteit. Dit is het eerste naslagwerk dat alle soortengroepen van Nederland behandelt. Bacteriën, algen en wieren, schimmels en vaatplanten passeren als eerste de revue. Vervolgens is het de beurt aan de dieren, van eencelligen en weekdieren via holtedieren en geleedpotigen naar reptielen, amfibieën, vissen, zoogdieren en vogels. Het valt onmiddellijk op: de gewervelden vormen maar een fractie van de Nederlandse biodiversiteit. We kunnen er niet omheen: Nederland is een land van wormen en insecten.

Zo'n honderd specialisten uit allerlei Nederlandse kennisorganisaties schreven aan De Nederlandse Biodiversiteit mee. Ze geven van alle groepen een beknopt overzicht: hoeveel soorten zijn er waargenomen, hoe zien die eruit, hoe leven ze en waar komen ze voor? Daarnaast bevat het boek enkele algemene hoofdstukken met relevante achtergronden: onderzoek, indeling, patronen en trends, en beleid en beheer. Een leuk extraatje is een hoofstuk over de biodiversiteit van de overzeese gebiedsdelen.

De Nederlandse Biodiversiteit is rijk geïllustreerd met honderden prachtige kleurenfoto's en illustraties. Ook is het voorzien van talloze kaartjes, figuren en tabellen. Het boek combineert gevestigde kennis met de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Daarmee is het een handig hulpmiddel voor professionals en een stimulans voor verder onderzoek en verstandig beleid. Maar omdat het tegelijkertijd zowel overzichtelijk, toegankelijk als aantrekkelijk is, zullen ook amateurs er veel aan hebben.

Dit is het tiende deel in de veelgeprezen boekenserie 'Nederlandse Fauna'. De serie brengt alle beschikbare informatie van bekende en minder bekende diergroepen samen in Nederlandstalige, rijk geïllustreerde boeken. De auteurs zijn de kenners op hun gebied in Nederland. De boeken zijn aantrekkelijk voor een breed publiek van professionele en amateur-biologen, beleidsmakers en andere natuurliefhebbers.

De Nederlandse Biodiversiteit

Deel 10 in de serie De Nederlandse Fauna

Auteur: J. Noordijk, A.J. van Loon, R.M.J.C. Kleukers en E.J. van Nieukerken (red.) Uitgever: Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis en EIS-Nederland (European Invertebrate Survey - Nederland) i.s.m. de KNNV Uitgeverij Uitvoering: 512 pag., gebonden, full colour met talloze foto's en illustraties ISBN: 978 90 5011 351 9
Prijs: ¤ 49,95

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.natuurenboek.nl of www.knnvuitgeverij.nl