Ingezonden persbericht


Huizen worden energiezuiniger en krijgen frisse uitstraling

Woningen in Schagen voorzien van
isolatieglas en nieuw schilderwerk

Wooncompagnie pleegt momenteel onderhoud aan 110 woningen in Schagen. Zo worden de huizen voorzien van nieuw schilderwerk en zijn inmiddels in één straat de voorgevels gereinigd. Daarnaast wordt er in verschillende woningen isolatieglas geplaatst. De diverse werkzaamheden zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2011 worden afgerond.

Stijgende energieprijzen, klimaatveranderingen, energieafhankelijkheid en toenemende schaarste aan fossiele brandstoffen: deze zaken drijven Wooncompagnie als het gaat om het energievraagstuk. De woningcorporatie hanteert een strak energiebeleid en trekt op jaarbasis 2 miljoen euro uit voor het treffen van energiebesparende maatregelen. Het gaat hierbij om energiezuinige installaties en innovatieve projecten in nieuwbouw en bestaande bouw, maar ook om uiteenlopende isolatiewerkzaamheden.

Dubbelglas op eerste etage
Momenteel worden onder meer 110 woningen in Schagen aangepakt. Het gaat om de Verzetlaan, Jan van der Benstraat, Lenie Blindstraat en de Gebroeders Luiderstraat. Een deel van deze woningen beschikt, met name op de eerste etage, nog niet over isolatieglas. Wooncompagnie heeft de bewoners van de betreffende huizen aangeboden om, tegen een geringe huurverhoging, dubbel glas te laten aanbrengen.

Alle woningen opnieuw in de verf
Maar niet alleen energiebesparing, ook een aantrekkelijke woonomgeving is van belang. Om die reden worden alle woningen eveneens voorzien van nieuw schilderwerk. Zo maken bij de woningen aan de Verzetlaan de bruin-rode tinten plaats voor een heel eigentijds kleurgebruik: antraciet in combinatie met crèmewit. Per blok woningen worden deze kleuren gevarieerd gebruikt, wat een speels en tegelijkertijd rustig effect geeft. Puur uit esthetisch oogpunt zijn inmiddels de voorgevels van de woningen in de Verzetlaan, die als hoofdweg toch beeldbepalend is voor de wijk, gereinigd.

Bij alle woningen wordt creatief omgegaan met het kleurgebruik. Zo krijgen de voordeuren in de ene straat verschillende opvallende kleuren, terwijl in andere straten juist wordt gekozen voor steeds terugkerende rustigere tinten. Al met al moet het gevarieerde schilderwerk dit deel van wijk de Muggebrug een compleet andere uitstraling geven. De werkzaamheden worden verricht door Schilderwerken Den-Helder.