VCB, CASO en de OVAM voeren campagne over selectief slopen

25/11/2010 12:00

OVAM

Wie een bedrijfsgebouw of ander groot gebouw laat slopen, moet sedert 1 mei 2009 een sloopinventaris laten opmaken met een lijst van alle afvalstoffen die daarbij zullen vrijkomen. Dit document is cruciaal om nadien het gebouw selectief te kunnen ontmantelen of slopen. Maar in de praktijk stellen we vast dat de verplichting nog onvoldoende gekend is. Slopers die selectief willen slopen, worden daardoor benadeeld in vergelijking met firma's die het minder nauw nemen. Selectief slopen is belangrijk om een aantal gevaarlijke afvalstoffen, zoals asbest, uit het sloopafval te verwijderen en stimuleert bovendien het sorteren aan de bron van bouwafvalstoffen, en draagt zo bij tot het ketenbeheer van materialen in de bouwsector. Het verhoogt de zuiverheid van het bouwpuin en helpt de kwaliteit te verbeteren van de gerecycleerde granulaten.

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), de Confederatie Bouw Aannemers van Sloop- en Ontmantelingswerken (CASO) en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) hebben nu samen een brochure uitgewerkt om de wetgeving beter kenbaar te maken bij de opdrachtgevers.

Sinds 1 mei 2009 is de verplichting om selectief te slopen en/of te ontmantelen, artikel 5.2.2.1, § 4 van het Vlaams reglement inzake afvalvoorkoming en -beheer (VLAREA), van kracht. Volgens het VLAREA is de houder van een stedenbouwkundige vergunning verplicht om vóór het slopen of ontmantelen van bedrijfsgebouwen en gebouwen die geheel of gedeeltelijk een andere functie dan het wonen hadden en die een bouwvolume omvatten van meer dan 1000 m³, een sloopinventaris afvalstoffen te laten opmaken door een architect of een deskundige. Dit geldt niet als de gebouwen enkel een woonfunctie hadden.

Een sloopinventaris afvalstoffen beschrijft per bouwplaats alle afvalstoffen die zullen vrijkomen bij de sloopwerken. Het document vermeldt per afvalstof de benaming, de bijhorende afvalcode, de vermoedelijke hoeveelheid , de plaats binnen het gebouw waar de afvalstof voorkomt en de verschijningsvorm. Een deskundige maakt de sloopinventaris afvalstoffen op vóór de toewijzing van de sloop- of ontmantelingswerken. De bedrijven die de sloop- of ontmantelingswerken uitvoeren, moeten ermee rekening houden. Slopers hebben met de inventaris alle informatie in handen om een correcte prijs te geven en alle maatregelen te nemen om de verschillende afvalstoffen optimaal te laten afvoeren en verwerken.

Voor het duurzaam beheer van materialen in de bouwsector is selectief slopen een belangrijke schakel. Selectief slopen van gebouwen stimuleert het scheiden aan de bron van puin en andere bouwafvalstoffen. Dit helpt de kwaliteit en de traceerbaarheid van de afvalstoffen te verhogen. De uitbaters van breekinstallaties kunnen met dit puin gerecycleerde granulaten met een hogere kwaliteit produceren. Dit zal het vertrouwen in gerecycleerde granulaten verhogen en mogelijkheden scheppen om ze in meer hoogwaardige toepassingen te gebruiken, waarbij de granulaten primaire delfstoffen kunnen vervangen.

Om deze nieuwe maatregel beter kenbaar te maken, hebben de partners Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), Confederatie Bouw van Aannemers van Sloop- en Ontmantelingswerken (CASO) en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) een brochure 'selectief slopen en ontmantelen van gebouwen opgemaakt'. Deze brochure beschrijft kort de rechten en plichten van de belanghebbenden.

VCB, CASO en de OVAM wensen met deze brochure de betrokken partijen te sensibiliseren om gebouwen selectief te slopen en ontmantelen. Door selectief te slopen en/of te ontmantelen scheiden we bouwafvalstoffen aan de bron en kunnen we deze afvalstromen beter beheren. Zo vermijden we het illegaal verwijderen, zorgen we voor een eerlijkere concurrentie in de bouw- en afvalsector en krijgen we een betere en meer milieuvriendelijke recyclage. De materialenkringloop kan dus beter gesloten worden, één van de prioriteiten van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege.

De brochure bestellen kan bij elk van de initiatiefnemers:

Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM)

Stationsstraat 110

B-2800 Mechelen

Tel 015/284.284

Fax 015/203.275

infoshop@ovam.be

http://www.ovam.be

Vlaamse Confederatie Bouw

Lombardstraat 34-42

B-1000 Brussel

selectiefslopen@confederatiebouw.be

http://www.vcb.be

Confederatie Bouw Aannemers van Sloop- en Ontmantelingswerken

CASO vzw

Lombardstraat 34-42

B-1000 Brussel

caso@confederatiebouw.be

http://www.caso.be

Persinfo:

Jan Verheyen - Woordvoerder

P.R. - Persdienst OVAM

Stationsstraat 110 - 2800 Mechelen

Tel.: 015 284 148

GSM.: 0479 890 746

woordvoerder@ovam.be

www.ovam.be

twitter: PersAtOVAM

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel