Unie van Waterschappen

Donderdag, 25. November 2010

Evaluatie signaleringsloket Europa decentraal

Medewerkers van een decentrale overheid, ministerie of ander overheidsorgaan kunnen sinds 1 september 2008 bij het signaleringsloket terecht voor het melden van niet of moeilijk uitvoerbare Europese regels.

De helpdesk van Europa decentraal ontvangt dagelijks vragen over de toepassing van Europees recht en beleid. De meeste vragen beantwoordt het kenniscentrum door een juiste interpretatie van de regelgeving te geven. In een enkel geval ligt de oplossing van een vraagstuk verder weg omdat de regels in de praktijk niet of nauwelijks uitvoerbaar zijn; bijvoorbeeld omdat de regels botsen met andere (nationale) wetgeving of omdat er weeffouten in de regels zelf zitten.

Knellende regelgeving

Met het project signaleringsloket Europese regelgeving is het kenniscentrum juist naar deze gevallen op zoek. Medewerkers van decentrale overheden worden op de website uitgenodigd een formulier in te vullen om hiermee Europa decentraal van gevallen van knellende regelgeving op de hoogte te stellen.

Eindverslag

In eerste instantie was het de bedoeling het project na 1 jaar te evalueren. Na het verstrijken van de proefperiode waren er via het loket nog te weinig signalen binnengekomen om goed te kunnen evalueren. Het bestuur van Europa decentraal heeft daarom besloten het project met een jaar te verlengen. Hiermee kwam het evaluatiemoment in september 2010 te liggen. Dit document is het eindverslag.