Gemeente Rotterdam

25 november 2010

Rotterdam presenteert Uitvoeringsprogramma Sport

Sportparticipatie Rotterdammers verhogen naar 64% eind 2013

Wethouder Antoinette Laan van Sport, Recreatie, Kunst en Cultuur heeft op donderdag 25 november het Uitvoeringsprogramma Sport gepresenteerd. Dit programma is de uitwerking van de Sportnota Rotterdam 2016 waarin de ambities van Rotterdam op sportgebied zijn neergezet zoals vastgesteld door de Gemeenteraad in februari 2010. De inzet is 23 miljoen verspreid over vier jaar. Wethouder Laan: 'Rotterdam investeert de komende vier jaar in sport. Sport willen we niet alleen inzetten als doel op zich, maar juist als middel. De maatregelen in het Uitvoeringsprogramma dragen bij aan verschillende maatschappelijke opgaven, zoals integratie, bevorderen van onderwijsprestaties en sociale participatie'.

Het Uitvoeringsprogramma Sport sluit feilloos aan op het Olympisch Plan, waarin sport en bewegen min of meer een vanzelfsprekendheid moet worden. Het programma bestaat uit zes sporen: Sportwaarden en onderwijs, Maatschappelijke thema's, Breedtesport en sportontwikkeling, Evenementen en accommodaties, Topsport en Media en Citymarketing. Ook talentontwikkeling, sport als middel en het verhogen van sportparticipatie zijn belangrijke uitgangspunten in het Uitvoeringsprogramma. In een toonaangevende sportstad moet de sportparticipatie namelijk verder omhoog. De 58 procent van eind 2009 moet eind 2013 met 6 procent zijn gestegen, met als einddoel 70 procent in 2016.

'De schoolsportvereniging, het programma Rotterdam Lekker Fit!, inzet op topsportevenementen en vitalisering van sportverenigingen zijn voorbeelden van maatregelen uit het Uitvoeringsprogramma waar we ook de komende jaren op gaan inzetten om onze doelstellingen te behalen', aldus wethouder Laan.

Concrete maatregelen, de zes sporen:


- Sportwaarden en onderwijs: op alle onderwijsinstellingen wordt een sport- en beweegprogramma aangeboden met als effecten: talentontwikkeling, tegengaan van overgewicht en betere schoolprestaties.


- Maatschappelijke thema's: sport als middel om bij te dragen aan de ambities van de gemeente op andere beleidsvelden. Sport draagt bij aan gezondheid en leidt dus tot minder ziekte, minder ziekteverzuim en terugdringing van de zorgkosten. Sport bevordert de sociale cohesie in de wijken en kan ook ingezet worden als middel tegen jeugdoverlast.


- Breedtesport en sportontwikkeling: in elke wijk dienst een vitale sport- en beweegcultuur te bestaan, met maatwerk voor doelgroepen die nog weinig aan sport doen. Sportverenigingen spelen hierbij een sleutelrol.


- Evenementen en accommodaties: naast het binnenhalen van de grote internationale topsportevenementen zijn ook publieksevenementen en kleinere evenementen van belang voor de uitstraling van Rotterdam als sportstad. Een voldoende en kwalitatief hoogwaardige basisinfrastructuur aan sportaccommodaties vormt een randvoorwaarde voor de ambities op sportgebied.


- Topsport: een topsportklimaat vereist topsportevenementen, maximale begeleiding van toptalenten, ondersteuning van topsportverenigingen en hoogwaardige wedstrijd- en trainingsfaciliteiten.


- Media en citymarketing: een stevige inzet op communicatie en citymarketing is noodzakelijk om het imago van Rotterdam als sportstad vast te houden en te versterken.

Het Uitvoeringsprogramma is onder de regie van de dienst Sport en Recreatie van de gemeente Rotterdam samen met de stichtingen Rotterdam Topsport en Rotterdam Sportsupport tot stand gekomen na gesprekken met onderwijsinstellingen, BVO's, verenigingen, gemeenten en bedrijfsleven.

Het Uitvoeringsprogramma Sport wordt de komende tijd met alle betrokken partijen besproken en naar verwachting begin 2011 in de gemeenteraad vastgesteld.



Gemeente Rotterdam