Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

donderdag 25 november 2010

Stroomleverende HR-ketel maakt
20 procent energiebesparing mogelijk

Vierde congres over micro-WKK trekt 400 deelnemers

De verwarmingsketel die naast warmte ook elektriciteit produceert, is vanaf nu een serieuze optie voor iedereen die een verwarmingsketel wil vervangen. Dat is de boodschap van de 4e Nationale micro-WKK-dag, afgelopen dinsdag in het Beatrix Theater Utrecht. Zo'n 400 belangstellenden bezochten het congres. Met de nieuwe, energiezuinige ketel is het mogelijk het energielabel van bestaande woningen met één of twee stappen te verbeteren, zo blijkt uit berekeningen van TNO.

De stroomleverende verwarmingsketel wordt sinds kort als HRe-ketel op de markt gebracht. De nieuwe ketel is vooral interessant voor de vervangingsmarkt van verwarmingsketels, zei Ed Nijpels, voorzitter van de stichting Energie Prestatie Keur (EPK) en een van de sprekers op het congres. Per jaar worden ongeveer 400.000 oude verwarmingsketels vervangen door nieuwe. Dat is hét moment om over te stappen op energiebesparende technologie, zei Nijpels.

Na de marktintroductie van de HRe-ketel is het opschalen van de productie de volgende stap. Daardoor kan de kostprijs dalen. In een gezamenlijk visiedocument spreken de Werkgroep Decentrale Gastoepassingen (AgentschapNL), Cogen Nederland en de Smart Power Foundation (een samenwerkingsverband van fabrikanten) de verwachting uit dat in 2020 één miljoen HRe-ketels hun weg gevonden hebben naar de consument.

Nijpels overhandigde dit visiedocument tijdens 4e Nationale micro-WKK-dag aan Hans van der Vlist, de toenmalige Secretaris-Generaal van het ministerie van VROM. Van der Vlist had vorig jaar de branche opgeroepen om de productie van de HRe-ketel snel op te schalen, zodat de technologie zonder subsidie rendabel wordt voor de consument. Die oproep resulteerde onder meer in het initiatief 'HRe in versnelling', dat woningcorporaties helpt en stimuleert om de komende vijf jaar 100.000 HRe-ketels te plaatsen in de woningbouw.

De HRe-ketel is gebaseerd op de technologie van micro-warmtekrachtkoppeling (micro-WKK), de gelijktijdige productie van warmte en elektriciteit. Het toestel bestaat uit een standaard HR-ketel, een stirlingmotor en een generator en kan daardoor warmte én elektriciteit produceren. De warmte die bij de elektriciteitsproductie vrijkomt, wordt volledig benut in de woning. Dat levert een directe energiebesparing op. Veldtesten met ketels van verschillende fabrikanten wijzen uit dat een CO2-reductie van zo'n twintig procent haalbaar is.

Het HRe-congres was een gezamenlijk initiatief van de stichting Slim met Gas, Smart Power Foundation en gashandelsonderneming GasTerra. Sprekers waren onder meer Hans van der Vlist, Ed Nijpels, Ferd Crone (burgemeester Leeuwarden), Marcel Engels (Uneto-VNI), Albert Koedam (Aedes) en Guido Biessen (FME-CWM).


---