Apenheul


Duurzaam Apenheul

SITA berekent CO2-effect van duurzaam afvalmanagement

Op 24 november heeft Stichting Apenheul van afvalbedrijf SITA een CO2-certificaat ontvangen. Apenheul realiseert namelijk jaarlijks een besparing van CO2-uitstoot van 33 ton; dit staat gelijk aan de uitlaatgassen van 170.500 autokilometers. De CO2-besparing ontstaat doordat Apenheul samen met SITA aan duurzaam afvalmanagement doet, passend binnen de totale duurzame filosofie van het apenpark waarin ook CO2-compensatie een plaats heeft.

Duurzaam ondernemen is een vast onderdeel van Apenheuls bedrijfsvoering en missie. Vandaar dat CO2-besparing volop aandacht krijgt bij Apenheul. Erwin Cheizoo, Hoofd Operationele Zaken van Apenheul, vertelt: "Sinds 2007 worden alle autokilometers van bezoekers en medewerkers - zo'n 10 miljoen(!) - gecompenseerd. We doen dit door in Indonesië duurzame suikerpalmplantages aan te leggen." Omdat ook afval in belangrijke mate kan bijdragen aan duurzaamheid en CO2-reductie, vonden Apenheul en SITA elkaar en werden zij duurzame partners.

Duurzaamheid nu precies te berekenen
SITA berekende de CO2-reductie van Apenheul met behulp van de 'SITA CO2-scan', een milieutool die wordt ingezet voor het onderbouwen en optimaliseren van duurzaam afvalmanagement. Duurzaam afvalmanagement omvat in het kort: afvalpreventie, gescheiden inzameling én hergebruik van materialen als nieuwe grondstof. SITA berekende met behulp van de CO2-scan precies hoeveel de gescheiden inzameling en duurzame verwerking van het afval van het apenpark bijdraagt aan CO2-reductie. Menno Lammers, accountmanager bij SITA Regio Oost, vertelt wat het voordeel is van de CO2-scan: "Duurzaamheid en 'groene' initiatieven blijven vaak nog erg abstract. Op afvalgebied is dat nu veranderd door de komst van de SITA CO2-scan. Hiermee kunnen organisaties als Apenheul heel concreet aan hun medewerkers én aan hun bezoekers laten zien dat een duurzame bedrijfsvoering en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn vruchten afwerpt."

Apenheul zeer actief op gebied van duurzaamheid
Naast duurzaam afvalmanagement en de compensatie van uitlaatgassen door middel van de aanleg van plantages, is Apenheul altijd op zoek naar meer oplossingen om duurzamer te ondernemen. Denk hierbij aan het gebruik van groene stroom en FSC-hout. Cheizoo: "We zijn bijzonder trots op onze twee nieuwste ontwikkelingen die bijdragen aan CO2-doelstellingen. Allereerst de bouw van een CO2-neutraal kantoorpand annex bedrijven-ontvangstlocatie. En ten tweede de gescheiden inzameling van PET-flessen in ons park, zo'n honderdduizend stuks per jaar."