Universiteit van Tilburg

Persbericht 25 november 2010

Kinderuniversiteit Tilburg schrijft kinderboek over identiteit

Kinderboek en kindercolleges: Ik! Wie is dat?

Wat maakt mij tot wie ik ben? Hoe verhoudt de 'ik' zich tot de wereld om hem heen? Hoe komt het dat deze 'ik' zich soms onbeschoft begint te gedragen? Op deze vragen en nog vele andere geven hoogleraren van de UvT antwoord in het kinderboek Ik! Wíe ís dat?, dat zojuist is verschenen.

Diverse hoogleraren en universitair docenten zetten in het boek helder uiteen wat de 'ik' eigenlijk is en wat hem tot een persoon maakt. Mensen willen van alles zijn of worden, ze denken een onafhankelijke 'ik' te hebben, maar er zijn allerlei omstandigheden en factoren die een persoon bepalen. Zo spelen familie, vrienden en tradities een belangrijke rol. Is de 'ik' wel maakbaar? En wordt die ook nog ergens bepaald door de evolutie? 'Ben ik een aap?' is een van de hoofdstukken van het boek. En hoe ziet onze 'ik' er in de toekomst uit: gaan geïmplanteerde chips in ons brein ons leven en persoonlijkheid beheersen? Antwoorden op deze en andere vragen komen onder anderen van hoogleraar en theoloog Erik Borgman, hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn, hoogleraar consumentenwetenschap Diederik Stapel, en Wim van de Donk, hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde (nu Commissaris van de Koningin voor Noord-Brabant).

Boekenreeks
Het met illustraties van Helen van Vliet vormgegeven kinderboek Ik! Wíe ís dat? is de vierde in de reeks die uitkomt in samenwerking met de Kinderuniversiteit van de Universiteit van Tilburg. Eerdere delen waren: Mag dat?! Wat je wilt weten over recht & rechtvaardigheid, Hoe voelt dat?! Wat je wilt weten over emoties, Wat kost dat?! Wat je wilt weten over geld &economie. De boeken zijn geschikt voor kinderen rond de elf jaar. Het doel is kinderen op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met onderzoek op het gebied van de mens- en maatschappijwetenschappen.